Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Αγεφύρωτο το χάσμα στο ΠΑΣΟΚ


Στο κενό έπεσε και η ύστατη προσπάθεια του κ. Ευ. Βενιζέλου να γεφυρώσει το χάσμα με τον κ. Γ. Παπανδρέου μετά και την τελευταία, χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ανακοίνωση νέου κόμματος από τον κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά και την τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου. Με βάση και τη χθεσινή εικόνα, όπως τουλάχιστον τη μεταδίδουν τα επιτελεία τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Παπανδρέου, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε στα ψηφοδέλτια, ούτε και στην προοπτική δρομολόγησης ενδοκομματικών πρωτοβουλιών μετά τις εθνικές εκλογές.

Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα διατηρήσει χαμηλούς τόνους αναμένοντας την ανταπόκριση του κ. Παπανδρέου μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και προσθέτουν ότι ο κ. Βενιζέλος άφησε, χθες, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη δρομολόγηση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου επέμειναν και χθες ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έλαβε ουσιαστικές απαντήσεις σε κανένα από τα ζητήματα που ήγειρε με την πρόταση που κατέθεσε προ περίπου ενός μήνα.

Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου για τα δημοσιεύματα περί νέου κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε ότι διαβάζει και εκείνος τα ίδια δημοσιεύματα και ρώτησε την άποψη του κ. Βενιζέλου. Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι κατά τη δική του άποψη θα πρέπει να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος.

Και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνεται ότι έγινε συζήτηση για τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος άφησε στον κ. Παπανδρέου την ευχέρεια να επιλέξει σε ποια περιφέρεια επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον εντάξει ακόμη και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για συζητήσεις οι οποίες αφορούν ψηφοδέλτια, αλλά αντιθέτως για την ουσία.

«Εχω πει ότι θα εξαντλήσω όλες τις προσπάθειες για την ενότητα», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Νωρίτερα, από τη Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος «ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μη διασπάσει την παράταξη». Σε ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου του κ. Παπανδρέου τονιζόταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έχει καταθέσει τις θέσεις του για την πορεία της χώρας και για την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες». Και κατέληξε ότι «επ’ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Εκκληση για ενότητα απηύθυναν χθες ο κ. Ι. Μανιάτης και η κ. Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά ετάχθη υπέρ «ανοιχτού συνεδρίου ΠΑΣΟΚ» μέσα στους επόμενους μήνες και, μέχρι τότε, ζήτησε «ενότητα, συσπείρωση και αγώνα». «Κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου