Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα


Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, δανείζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που είχε αφαιρέσει τον 19ο αιώνα ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Ένα ακέφαλο άγαλμα του ποτάμιου θεού Ιλισού εστάλη στην Ρωσία για να εκτεθεί στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα από τα κειμήλια που αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν από την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, γνωστά ως «Ελγίνεια» όπως αναφέρει το BBC.

Η κυριότητα των γλυπτών αυτών, που κάποτε αποτελούσαν μέρος του ναού του Παρθενώνα ηλικία 2,500 ετών, αμφισβητείται από την Ελλάδα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, που υποστηρίζει ότι ο Λόρδος Έλγιν τα αφαίρεσε παράνομα, ενώ η χώρα βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και που έκτοτε εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο διευθυντής του Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, δήλωσε: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο του κόσμου, για τον κόσμο και τίποτε δεν το αποδεικνύει πιο περίτρανα από ότι ο δανεισμός ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης για την επέτειο των 250 χρόνων του».

Σε ένα μπλογκ για την ιστοσελίδα του μουσείου, έγραψε πως το Βρετανικό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1759 και το Ερμιτάζ μόλις πέντε χρόνια αργότερα – καθιστώντας τα «σχεδόν δίδυμα… τα πρώτα μεγάλα μουσεία του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Το Βρετανικό Μουσείο υπήρξε σήμερα «ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον κόσμο» δήλωσε, «κάνοντας πραγματικότητα τα ιδανικά του Διαφωτισμού πως τα σπουδαία πράγματα στον κόσμο πρέπει να εκτίθενται και να μελετώνται, να μοιράζονται και να θαυμάζονται από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες».

«Οι διαχειριστές πάντα πίστευαν πως τέτοια δάνεια θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται μεταξύ των μουσείων παρά τις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων», προσθέτοντας «όταν οι συνάδερφοί μας από το Ερμιτάζ ρώτησαν αν θα μπορούσαμε να τους δανείσουμε ένα σημαντικό έκθεμα για τον εορτασμό της 250ης επετείου τους, απαντήσαμε αμέσως θετικά. Και κανένα δάνειο δε θα μπορούσε να σηματοδοτήσει καλύτερα την μακρά φιλία των δύο χωρών, από ένα γλυπτό του Παρθενώνα» τόνισε.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου