Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Κοντά σε συμφωνία για την αξιολόγηση με ελαφρύτερο πακέτο - θετικά μηνύματα και αλλαγή πλεύσης από ΔΝΤ-ΕΕ



Θετικά μηνύματα από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την επιστροφή της τρόικας μέσα στην εβδομάδα έφτασαν χθες στην Αθήνα, αφού η πολυσέλιδη ελληνική απάντηση στα αιτήματα των δανειστών βρήκε θετική ανταπόκριση.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αλλαγή του κλίματος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνωρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα της αξιολόγησης, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις σε θέματα όπως η φορολογία (μέσω της αύξησης του ΦΠΑ), το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στο Δημόσιο.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν χθες αισιόδοξες ότι η επιστροφή της τρόικας είναι θέμα ημερών. Μάλιστα έκαναν και ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό και η έκθεση της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Αυτό θα είναι το αποφασιστικό βήμα για να ανοίξει επίσημα ο διάλογος για την πιστωτική γραμμή με ενισχυμένη εποπτεία που έχει αποφασίσει για την Ελλάδα η Ε.Ε. από το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.

Πάντως, δεδομένο είναι ότι η επόμενη μέρα θα κριθεί στην παράταση, η οποία θα μπορεί να είναι από ένα μήνα (αν η συμφωνία κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα) έως και έξι μήνες (αν η αξιολόγηση καθυστερήσει περισσότερο).
Οπως σημείωνε στον «Ε.Τ.» ανώτατη κυβερνητική πηγή για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, «θα πάει καλά», ενώ κυβερνητικό στέλεχος που έχει ενεργό ρόλο στις συζητήσεις με τους πιστωτές εκτιμούσε ότι «θα είναι πολύ πιο ήπια αυτά που θα συμφωνηθούν από τα μέτρα που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες».
Στην κυβέρνηση, πάντως, προετοιμάζουν το πολιτικό κλίμα, ώστε όταν τα μέτρα αυτά καταστεί δυνατόν να περάσουν από την Ελληνική Βουλή, όταν έρθει η ώρα, θέτοντας το δίλλημα «ή προχωράμε και βγαίνουμε από το βάλτο της ύφεσης στη νέα μέρα για τη χώρα ή παραμένουμε κολλημένοι στο χθες, στα ελλείμματα, και επιστρέφουμε σε καταστάσεις χειρότερες από τα Μνημόνια».

Αλλωστε και από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι οι δύσκολες και σκληρές ώρες για τον ελληνικό λαό τελειώνουν γρήγορα, ενώ χθες σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του που προβλήθηκε στο διεθνές κοινό του 16ου επενδυτικού φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές αλλά και τις αγορές ότι η χώρα έχει κάνει την προσπάθεια που όφειλε να κάνει.
«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Είμαστε τώρα πρώτοι στη δημοσιονομική προσαρμογή, πρώτοι σε διαρθρωτικά πλεονάσματα στην ευρωζώνη, πρώτοι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 στην ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και από τις πρώτες για τις προβλέψεις του 2015 όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζουμε φορολογικές μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για τους επενδυτές», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πιο θετικό και το ΔΝΤ
Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, παραδέχθηκε χθες ο επικεφαλής της ομάδας στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, προσθέτοντας όμως ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν και ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Γκογιάλ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα».
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Υπενθύμισε ακόμη ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει, πρέπει να συνεχιστεί». Επανέλαβε ότι θα πρέπει λυθεί το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια.


Τάσος Δασόπουλος

Πηγή : e-typos.com



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου