Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Πρεμιέρα αναθεώρησης με πολλές απουσίες




"Τραυματισμένη" άρχισε και τυπικά χθες στη Βουλή η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως δρομολογήθηκε μετά την πρόσφατη κατάθεση σχετικής πρότασης από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας τη διαφωνία τους σχετικά με τον χρόνο που αποφασίστηκε να αρχίσει η διαδικασία αυτή, απείχαν.

Την απόφαση να μη συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση εξέφρασε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη ο κ. Αλ. Τσίπρας. Θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να εκκινήσει έπειτα από εκλογές.

Κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «μέσα στις παρούσες συνθήκες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και με υπαρκτή την πιθανότητα βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να γίνουν τέτοιες συζητήσεις».

Αμέσως μετά, ο βουλευτής της Ν.Δ. Πρ. Παυλόπουλος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του, υπογράμμισε σχολιάζοντας την επιλογή κομμάτων της αντιπολίτευσης να απέχουν της διαδικασίας: «Θυσιάζουν την αναθεώρηση στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό που ζούμε δεν είναι παρά η συνέπεια μιας στρεβλής ερμηνείας του Συντάγματος, μέσω της οποίας κάποιοι επιχειρούν να σύρουν τη χώρα σε εκλογές».

Δυσφορία

Σε παρέμβασή του ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για την απουσία τριών κομμάτων «από την κορυφαία διαδικασία για αναθεώρηση Συντάγματος». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος υπογράμμισε πως «είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος». Η κ. Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ) τόνισε ότι οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων οδηγούν με τις επιλογές τους τη χώρα στον γκρεμό. «Χρειάζεται μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή στην αναθεωρητική διαδικασία», σημείωσε ο κ. Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ).

Εν τω μεταξύ κι ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ, στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής υπουργοί και βουλευτές δεν σταματούσαν να καταθέτουν τροπολογίες, προκειμένου να συζητηθούν και ψηφιστούν σε νομοσχέδια που εισάγονται εσπευσμένα προς ψήφιση τα προσεχή 24ωρα, δίδοντας στις συνεδριάσεις «άρωμα» πιθανών εκλογών.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου