Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Δεν εκλέγεται Πρόεδρος, πάμε σε εκλογές και μετά τι; Ήρθε η σταθερότητα;



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Όπως ήταν φυσικό και επόμενο πάμε νωρίτερα σε εκλογή πρόεδρου δημοκρατίας.

Όλη αυτή η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αίολες κατηγορίες για χρηματισμό βουλευτών δημιούργησαν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας που δεν ευνοούσε την χώρα.

Παράλληλα ο βρώμικος ρόλος των Γερμανών και της τρόικα με τις πιέσεις και τις αρνήσεις ενίσχυσαν το κλίμα πολιτικής αστάθειας οδηγώντας την χώρα αλλά και τους ίδιους σε περιπέτειες με αμφίβολο αποτέλεσμα για όλους.

Αλήθεια πιστεύει κανένας ότι η πολιτική αστάθεια θα τελειώσει εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας και οδηγηθούμε σε εκλογές με αποτέλεσμα να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναγκαστικά θα κάνει κυβέρνηση με κάποιον άλλο;  Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι τώρα ξεκινάει μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας η οποία θα είναι σε βάρος όλων μας γιατί έχουμε να κάνουμε με χαμηλής προσδοκίας πολιτικό προσωπικό και με ξένα αρπακτικά που δεν σταματούν σε τίποτα, αδιαφορώντας για τα πάντα.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα των βουλευτών να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη των πράξεων τους πριν οδηγηθούμε στην ώρα των κομμάτων και θα πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν με σοβαρότητα στο δίλημμα ψηφίζουμε πρόεδρο δημοκρατίας πολιτική σταθερότητα αλλά και ένα υπερβολικό για τον ελληνικό λαό 3ο μνημόνιο;
Η δεν βγάζουμε πρόεδρο δημοκρατίας και πάμε σε εκλογές με ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα ακυρώνοντας το 3ο μνημόνιο,  και μετά τι;
Τι θα περάσει αυτή η χώρα από τα αρπακτικά μετά τις εκλογές;
Είναι ικανός ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί;
Εγώ πιστεύω πώς όχι γιατί όσες προσπάθειες έκαναν τα στελέχη του να μιλήσουν για οικονομικό πρόγραμμα στο εξωτερικό τρόμαξαν τους πάντες με τις θέσεις τους, δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιο θα είναι το τελικό πρόγραμμα του και αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα και δεν μπορεί να είναι έτοιμος σε δύο μήνες.
Και δεν είναι  και λύση το να κατεβάζεις τα παντελόνια εύκολα όπως η κυβέρνηση Σαμαρά και για τον λόγο αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με ένα λαό να υποφέρει από τα αλλεπάλληλα «ναι σε όλα» της κυβέρνησης και τα ατιμώρητα λάθη της τρόικα τα οποία παραδέχεται με θράσος συνεχίζοντας να απαιτεί.

Φυσικά καλό χαρτί για το εάν θα εκλεγεί πρόεδρος η όχι είναι και το όνομα του υποψηφίου, το κύρος του και η σοβαρότητα του και αυτό είναι τα πρώτο για αρχή που μπορεί να πείσει τους βουλευτές που έχουν δίλημμα
Και το χθεσινό αποτέλεσμα στο Eurogroup  επίσης μπορεί να κερδίσει κάποιους αμφιταλαντευόμενους αλλά αυτό δεν φτάνει και το παρασκήνιο τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονο και σκληρό.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να ψηφίσει πρόεδρο δημοκρατίας είναι γύρω στους 174-175 και ψάχνουν να πείσουν ακόμα 5 αλλά αυτά είναι εκτιμήσεις και λόγια.

Μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρουν οι βουλευτές είναι και το τι θέλουν οι ψηφοφόροι τους γιατί θα πρέπει πρωτίστως να μιλήσει και σε αυτούς πριν ψηφίσει και να ρωτήσει θέλουν η δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Σκέψη σοβαρή για ορισμένους βουλευτές είναι το εάν δεν βγει πρόεδρος και πάμε σε εκλογές θα ξανά εκλεγώ και πάλι; Η θα πάω σπίτι μου νωρίς αποχαιρετώντας την πολιτική; Και αυτό είναι για ορισμένους το πρώτο συμφεροντολογικά το οποίο θα προστεθεί στο αποτέλεσμα του τι θα αποφασίσει να ψηφίσει.

Και το παιχνίδι είναι στους 24 Ανεξάρτητους βουλευτές, στους 12 των Ανεξάρτητων Ελλήνωνκαι τους 10 της ΔΗΜΑΡ σύνολο 46 και το ζητούμενο είναι 25 για τον στόχο των 180 βουλευτών.

Σε ερώτηση που έκανα σε πολύ έμπειρο κοινοβουλευτικό παράγοντα μου είπε με προβληματισμό ότι « Σίγουρα και δεδομένα είναι  τα 155 ναι  της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και τα 121 όχι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, έχουμε 24 ανεξάρτητους βουλευτές με ερωτηματικό γιατί μία είναι έτσι μία αλλιώς και ίσως να επιλέξουν τελικά το όχι σαν απόφαση βλέποντας μετά τις διαδικασίες ότι δεν πιάνεται ο αριθμός των 180 οπότε θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι στις προβλέψεις τους».

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπλοκάρει τη διαδικασία και να προκηρυχθούν εκλογές, αυτό ζητάει καθαρά και αυτό θέλει, το παιχνίδι είναι πλέον στους βουλευτές όχι στα κόμματα, η σοβαρότητα για την όποια απόφαση του βουλευτή μετράει πάρα πολύ όπως και το τι θέλει ο Έλληνας πολίτης να συμβεί γιατί αυτός έχει περάσει και περνάει δύσκολα και φοβάται για τα χειρότερα.

Δυστυχώς η πλειοψηφίας των αρχηγών των κομμάτων δεν ήθελε να αντιληφθεί ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ωφελούσε την χώρα και τους πολίτες και θα μας έβλεπαν με διαφορετικό μάτι τα αρπακτικά, αλλά δυστυχώς πρώτο ρόλο για τους πολιτικούς είναι τα μικροπολιτικά συμφέροντα με το προσωπικό τους συμφέρων και μετά το μέλλον της χώρας μας και αυτό ίσως θα πρέπει εμείς οι Έλληνες πολίτες να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στις επόμενες εκλογές για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους αλλά και να ξεσκαρτάρουμε την επόμενη βουλή.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου