Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Νεκρός σε επιχείρηση διάσωσης Αμερικανός όμηρος της Αλ Κάιντα


Ο 33χρονος φωτοειδησεογράφος Λουκ Σόμερς που απήχθη περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη Σανάα, σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωσή του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης και των ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα μια νέα κοινή, στρατιωτική επιχείρηση για την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου που κρατά η αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Υεμένη, δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, όμως όπως έγινε γνωστό αργότερα ο όμηρος σκοτώθηκε.
Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Υεμένης, ο Λουκ Σόμερς, ένας 33χρονος φωτοειδησεογράφος που απήχθη περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη Σανάα, σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωσή του. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, που έχει την έδρα της στην Υεμένη, είχε απειλήσει να σκοτώσει τον Σόμερς σε τρεις ημέρες, αν οι ΗΠΑ δεν εκπλήρωναν τα αιτήματά τους. Στο βίντεο δεν αναφερόταν ποια είναι αυτά, όμως η οργάνωση επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον «τα γνωρίζει».
Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης έκανε λόγο για «μια ευρεία επιχείρηση» που διεξήχθη σήμερα στην επαρχία Σάμπουα, στη διάρκεια της οποίας «σκοτώθηκαν δέκα μέλη της αλ Κάιντα και ακόμη ένα τραυματίστηκε».
Μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για μια επιχείρηση στην επαρχία Νούσαμπ, ένα από τα βασικά προπύργια των ανταρτών στην Υεμένη. «Πολλές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της αλ Κάιντα στη Νούσαμπ», δήλωσε η πηγή αυτή.
«Στη διάρκεια των επιδρομών, έπεσαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή στρατιώτες, η εθνικότητα των οποίων δεν έχει καθοριστεί (…) και ακολούθησαν ένοπλες συγκρούσεις», σύμφωνα με έναν φύλαρχο της περιοχής.
Κάτοικοι επεσήμαναν ότι βίαιες συγκρούσεις, αλλά και ισχυρές εκρήξεις, συνεχίζονταν σήμερα το πρωί.
Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο αμερικανικός στρατός αποπειράθηκε να απελευθερώσει τον Σόμερς χωρίς επιτυχία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού εντόπισαν στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής και απελευθέρωσαν οκτώ ομήρους, όμως ο Σόμερς δεν βρισκόταν ανάμεσά τους. Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης είχε επισημάνει από την πλευρά του ότι η αλ Κάιντα είχε μεταφέρει τον Αμερικανό όμηρο σε άλλη τοποθεσία λίγο πριν την επιχείρηση.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου