Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε γιατροσόφια για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα!




Το κρυολόγημα είναι πολύ συνηθισμένο τη περίοδο αυτή και ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να διαρκεί λίγες μέρες, αλλά τα συμπτώματά του είναι βασανιστικά και δημιουργούν έντονη δυσφορία. Υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί. Εκδηλώνεται με πονόλαιμο, ρινική καταρροή και συμφόρηση, φτάρνισμα, βήχα, πυρετό, διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης και αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας.

Τα συμπτώματα συνήθως δε διαρκούν περισσότερο από 7-10 μέρες, αλλά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Δοκιμάστε κάποιες απλές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Πίνετε άφθονα υγρά, τα οποία θα σας βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της μύτης, στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του λαιμού και του έντονου βήχα. Επιπλέον θα αποτρέψουν την αφυδάτωση, ιδίως αν συνυπάρχει πυρετός.

Το νερό, οι χυμοί, το χαμομήλι και το τσάι ενδείκνυνται, ενώ ο καφές είναι καλύτερα να αποφεύγεται γιατί δρα σαν διουρητικό και θα σας αφυδατώσει.

Κάντε εισπνοές ατμού για τη βουλωμένη μύτη. Κρατήστε το κεφάλι σας πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό και αναπνεύστε από τη μύτη.

Να είστε προσεκτικοί όμως και αν ο ατμός καίει τη μύτη σας να εισπνέετε πιο αργά.

Τρώτε αρκετά καλά για να έχετε δυνάμεις και να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παραμείνει ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον λοιμογόνο παράγοντα. Οι σούπες (και ιδίως η κοτόσουπα) είναι μία άριστη επιλογή.

Παραμείνετε ζεστοί και να ξεκουράζεστε αρκετά για να βοηθήσετε το σώμα σας να έχει τις απαραίτητες δυνάμεις να ανταποκριθεί στη δύσκολη περίοδο που διανύει. Ξαπλώστε κάτω από μια κουβέρτα για να παραμείνετε ζεστοί, αν είναι απαραίτητο.

Τοποθετήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας όταν κοιμάστε. Αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης και θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε λίγο καλύτερα.

Εάν σας είναι άβολο δοκιμάστε να τοποθετήσετε το μαξιλάρι ανάμεσα στο στρώμα και τα ελατήρια για να δημιουργήσετε μία πιο σταδιακή κλίση.


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου