Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ξανά νέα πολυγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ



ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Σε έναν κύκλο αμφιλεγόμενων δηλώσεων για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών και εφόσον γίνει κυβέρνηση έχουν εμπλακεί με δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τη δυσφορία της Κουμουνδούρου.
Το φαινόμενο της πολυγλωσσίας και των αντιφατικών μηνυμάτων για κρίσιμα θέματα ανησυχεί την Κουμουνδούρου, με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος να προτρέπει να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι από τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η συζήτηση περί μονομερών ενεργειών είναι «θεωρία υποτέλειας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθμίσει το συμφέρον της χώρας και θα πάρει τις αποφάσεις».
«Η θεωρία ότι μία χώρα δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες είναι απαράδεκτη, αυτό είναι μία ανακάλυψη του μνημονιακού καθεστώτος» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά αυτή ερμηνεύθηκε ως απάντηση στις τοποθετήσεις μετριοπαθών στελεχών και ως ένας έμμεσος σχολιασμός για τις δηλώσεις του Νίκου Παππά, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες».
Ο κ. Λαφαζάνης διευκρίνισε ότι είναι αυτονόητο μία κυβέρνηση να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και πως «κάθε δημοκρατική χώρα είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη και αποφασίζει συντεταγμένα μέσα από τους θεσμούς της το τι θα κάνει, δεν θέτει υπό την έγκριση τρίτων τις αποφάσεις της».
Πρόσθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε «ποτέ ότι θα καταργήσει με ένα άρθρο το μνημόνιο αλλά ότι θα καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, με βάση το Σύνταγμα, με νέους νόμους και διατάξεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει «μονομερείς ενέργειες» τόνισε πάντως ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, προσθέτοντας ότι «δεν δεχόμαστε προαπαιτούμενα». Σύμφωνα με τον γραμματέα του κόμματος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην κυβέρνηση, θα αντικαταστήσει τα προαπαιτούμενα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Σημείωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα εφαρμόσει αναφέροντας ακόμη τα 20 μέτρα που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπως την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανάκτηση της εργασίας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις δημοκρατικές τομές.
Δεν υπάρχει plan b, δεν υπάρχει μονομερής κίνηση είπε και ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στο χρέος. «Δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο μονομερών πολιτικών πρωτοβουλιών αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις» είπε ο κ. Μητρόπουλος σημειώνοντας ωστόσο ότι «μονομερείς κινήσεις θα υπάρξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Προαναγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ακύρωση νόμων.
Εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα πρέπει να έχει plan b για επιστροφή στη δραχμή».
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι «θα υπάρξουν πολύ σοβαρά ζητήματα και αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγει μπροστά να πει τι χρειάζεται και να παλέψει γι' αυτά».
Οσον αφορά το θέμα του νομίσματος είπε: «Καμία προοπτική και κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλείεται από την κυβέρνηση για το θέμα άλλου νομίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία και 4 διαφορετικά και εναλλακτικά πλάνα. Θα πάει σε διαπραγματεύσεις και θα του προκύψουν σίγουρα προβλήματα. Ενα από τα πλάνα τα οποία πρέπει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως το εξετάζουν και οι υπόλοιποι είναι τι θα κάνει αν μας μπει το μαχαίρι στον λαιμό».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου