Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Εκρηκτική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας


Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας, σε μία έκταση από τους δρόμους κάτω από την πλατεία Ομονοίας έως τα Εξάρχεια ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες ήταν στην ουρά της πορείας που διοργανώθηκε το βράδυ στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι πρωταγωνιστές τους προκάλεσαν καταστροφές, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, Στις 8.25 το βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά από βόμβα μολότοφ σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Οικονόμου, ενώ την ίδια ώρα είχαν προσαχθεί για τα επεισόδια περισσότερα από είκοσι άτομα.

Τα επεισόδια άρχισαν στις 7.30 το βράδυ από ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν στο τέλος της πορείας, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια.
Οι πρωταγωνιστές τους, όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Κλαυθμώνος, έβαλαν φωτίες σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν προθήκες καταστημάτων, προκάλεσαν φθορές σε στάσεις λεωφορείων και πέταξαν βόμβες μολότοφ.
Οι αστυνομικοί για να τους απωθήσουν έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Μόλις η πορεία ολοκληρώθηκε και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών πήγε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, το σκηνικό έντασης μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια και από την κάτω πλευρά της Ομόνοιας, προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου.
Ομάδες κουκουλοφόρων μετέτρεψαν τα στενά γύρω από τα Εξάρχεια και την πλατεία της Ομόνοιας σε πεδίο μάχης, αφού εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα.


Απ΄ όπου περνούσαν οι κουκολοφόροι πυρπολούσαν ότι μπορούσαν και προκαλούσαν καταστροφές, ενώ οι αστυνομικοί, έκαναν χρήση χημικών και πάλι για να τους απωθήσουν.
Μάλιστα, από τις οκτώ το βράδυ και μετά, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύονται στο κέντρο της Αθήνας, αφού διαπιστώθηκε ότι οι υπάρχουσες δεν ήταν ικανές ν΄ αποτρέψουν και να περιορίσουν τα έκτροπα, που όλο και επεκτείνοντο.
Επεισόδια σημειώθηκαν στις οκτώ το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Ειρηνική η πορεία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε άλλη μία πορεία, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, νεολαίες κομμάτων και διάφοροι κοινωνικοί φορείς, η οποία ολοκληρώθηκε ειρηνικά.
Η πορεία στην Αθήνα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεκίνησε στις 14:30 από τα Προπύλαια, ακολούθησε διαδρομή μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου στο Σύνταγμα, επέστρεψε στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, όπου διαλύθηκε.
Στη πορεία, που ήταν μεγάλη σε όγκο, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φορείς και δίκτυα πολιτών.

Το περιεχόμενο των συνθημάτων αφορούσε τον Αλ. Γρηγορόπουλο, τον Ν. Ρωμανό, αλλά και την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα.Η εκδήλωση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Σε αντίθεση μετα την Αθήνα το μεσημέρι, μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν μερίδα διαδηλωτών -οι περισσότεροι εξ αυτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους- προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές υπόπτων, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα για συμμετοχή στα επεισόδια.
Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι και στο κέντρο της Πάτρας κατά τη διάρκεια της πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην οδό Κορίνθου, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο του Αγρινίου, μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου