Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Όλα τα είχαμε τώρα και Νέο κόμμα από Φλωρίδη και Διαμαντοπούλου


Τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα προανήγγειλαν χθες ο κ. Γ. Φλωρίδης και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου σε κοινό τους κείμενο. Οι πρώην υπουργοί, προερχόμενοι και οι δύο από το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις ενδοκομματικές διεργασίες περί τη Χαρ. Τρικούπη, αν και παρεμβαίνουν τακτικά δημοσίως. Αυτή τη φορά οι δύο υπογράφοντες το κείμενο λαμβάνουν αποστάσεις από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο πραγματοποιούν ένα ακόμη βήμα ζητώντας «τη δημιουργία Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Πόλου που σήμερα δεν υπάρχει». Ευκταίο κατά τους ίδιους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φορέας να δημιουργηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η κ. Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Φλωρίδης εργάζονται τα τελευταία χρόνια και έχουν κρατηθεί μακριά από τον ενεργό πολιτικό στίβο. Ωστόσο, έχουν διατηρήσει επαφές με πρόσωπα που προέρχονται από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, αλλά και με στελέχη από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώην υπουργοί διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Σπ. Λυκούδη, αλλά και με ορισμένους από τους υπόλοιπους επτά βουλευτές οι οποίοι έχουν καταθέσει την πρόταση για συμφωνημένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπό τον όρο ότι νωρίτερα θα έχει αποφασιστεί ημερομηνία εκλογών.

Η επικοινωνία αυτή δεν συνιστά βεβαίως και συμπόρευση, ωστόσο είναι ενδεικτική της στόχευσης την οποία έχουν οι δύο πρώην υπουργοί. Η κ. Διαμαντοπούλου έχει επανειλημμένως περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θεωρεί ότι πρέπει να κινηθεί ένας νέος φορέας στον χώρο της Κεντροαριστεράς σε μια σειρά ζητημάτων. Βασικός συνομιλητής και των δύο προσώπων είναι ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι είχε παρέμβει ζητώντας τη συγκρότηση νέας πολιτικής δύναμης. Η παρέμβαση, τότε, του κ. Παπαδόπουλου είχε γίνει αντιληπτή ως προανάκρουσμα δημιουργίας νέου φορέα είτε με τη συμμετοχή είτε με την στήριξη προσώπων που προέρχονται από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μέτωπο.

Στο κείμενο του κ. Φλωρίδη και της κ. Διαμαντοπούλου τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι πιθανή εναλλαγή διακυβέρνησης «πράγματι αυξάνει τους κινδύνους της χώρας, αλλά γι’ αυτό δεν θα φταίει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός θα αποτελέσει τον ακρότατο συνεχιστή της χρεοκοπημένης πλευράς της μεταπολίτευσης». Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το ενδεχόμενο, τονίζουν ότι είναι ανάγκη η ελληνική κοινωνία «να περιφρουρήσει την ασφάλεια του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και να απορρίψει διχαστικές πολώσεις, ώστε να ανασυντεθεί το πολιτικό σκηνικό διά της δημιουργίας του νέου φορέα. Ο Δημοκρατικός Μεταρρυθμιστικός Πόλος μπορεί, όπως λένε, «να είναι ο καταλύτης και ταυτόχρονα η αιχμή για τον τόσο αναγκαίο ποιοτικό μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος».


Πηγή : Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου