Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ολα όσα ενοχλούν αφόρητα τον Κιμ Γιονγκ Ουν



Μητροπούλου Ειρήνη


Ταινίες του Χόλιγουντ, χριστουγεννιάτικα δέντρα, σαπουνόπερες και μπαλόνια έχουν γίνει στόχος της οργής του τραγελαφικού σταλινιστικού καθεστώτος.

Δεν είναι μόνο οι κυρώσεις του ΟΗΕ και η προπαγάνδα του καπιταλισμού που εξοργίζει τη Βόρεια Κορέα. Ταινίες του Χόλιγουντ, χριστουγεννιάτικα δέντρα, σαπουνόπερες και μπαλόνια έχουν γίνει στόχος της οργής του σταλινιστικού καθεστώτος, επειδή ενοχλούν αφόρητα τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μια κωμωδία με τίτλο «Η συνέντευξη» έχει εξωθήσει τις υπερευαισθησίες του σε νέα άκρα. Ο Κιμ τη χαρακτήρισε «απροκάλυπτη τρομοκρατία και πολεμική πράξη», με το θέμα να έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, η αμερικανική κυβέρνηση θα κατηγορήσει επισήμως την Πιονγκγιάνγκ για την επίθεση χάκερς στη Sony Pictures, το στούντιο που γύρισε την επίμαχη ταινία, η οποία δείχνει σε κάποια στιγμή τη δολοφονία του Κιμ. Η Sony απέσυρε το φιλμ έπειτα από απειλές κατά της ζωής όσων θα πήγαιναν να τη δουν στις αίθουσες.

Συνήθως η Βόρεια Κορέα εξοργίζεται για θέματα όπως οι κυρώσεις του ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμά της και οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορά της. Αλλά «Η συνέντευξη» δεν είναι η πρώτη περίπτωση όπου η Πιονγκγιάνγκ παθαίνει κρίση για φαινομενικά αθώα πράγματα. Ιδού μερικά εντυπωσιακά παραδείγματα:

Χριστουγεννιάτικα στολίδια στη νότια πλευρά των συνόρων προκαλούν κάθε χρόνο εντάσεις. Ο Κιμ ενοχλείται σφόδρα από έναν πύργο 30 μέτρων σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου που δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου με δεκάδες χιλιάδες φώτα που φαίνονται πολύ καλά από το έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Ηδη από το μακρινό 1964 οι «New York Times» είχαν γράψει ότι η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε έντονα επειδή αμερικανοί στρατιώτες έπαιζαν χιονοπόλεμο κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Η Βόρεια Κορέα λογοκρίνει άγρια ό,τι προέρχεται από το εξωτερικό. Αλλά πειρατικές κόπιες με σαπουνόπερες από τη Νότια Κορέα κάνουν θραύση. Για το καθεστώς οι κίνδυνοι από αυτές τις σειρές, οι οποίες δείχνουν καθαρά τις διαφορές ανάμεσα στον φτωχό και καταπιεσμένο πληθυσμό της Βόρειας Κορέας και στους νότιους γείτονες, είναι τεράστιες.

Μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας κατέθεσαν στη Βουλή τον Οκτώβριο ότι αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα του Βορρά οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα για την προβολή μιας σαπουνόπερας από τον Νότο.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα του καθεστώτος, ο ίδιος ο νεαρός ηγέτης Κιμ δείχνει μεγάλο ενθουσιασμό για τον δυτικό πολιτισμό. Ο Κιμ, ο οποίος πιστεύεται ότι πήγε σχολείο στην Ελβετία, βλέπει δυτικές ταινίες, ακόμη και της Disney, και είναι προσωπικός φίλος με τον εκκεντρικό πρώην σταρ του NBA Ντένις Ρόντμαν.

Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες είχαν κλονιστεί σοβαρά, μετά τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου, το 2010, η Σεούλ έκανε αντίποινα εγκαθιστώντας κατά μήκος των συνόρων τεράστια ηχεία που μετέδιδαν προπαγάνδα.

Η κίνηση εξόργισε την Πιονγκγιάνγκ, η οποία απείλησε να βομβαρδίσει τις θέσεις με τα μεγάφωνα και να μετατρέψει τη Σεούλ σε «μια θάλασσα φωτιάς».

Οι ξένοι επισκέπτες στη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με το πού πηγαίνουν και τι κάνουν. Και ενημερώνονται αναλυτικά για το είδος των φωτογραφιών που επιτρέπεται να τραβούν.
«Πρέπει να κάνεις υπόκλιση... από σεβασμό μπροστά στα αγάλματα των ηγετών και αν τραβήξεις φωτογραφίες θα πρέπει να φαίνεται ολόκληρο άγαλμα... Δεν μπορείς να κάνεις ένα πορτρέτο, για παράδειγμα, ή να κόψεις στη φωτογραφία χέρια ή πόδια» λέει η αμερικανίδα φωτορεπόρτερ Τζούλια Λιμπ, η οποία έχει ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα.

Το καθεστώς ξεχειλίζει από οργή και για μπαλόνια που αφήνουν ακτιβιστές της Νότιας Κορέας πάνω από τα σύνορα. Ο θυμός οφείλεται στο φορτίο που μεταφέρουν: δολάρια, DVD και μικροσκοπικά ραδιόφωνα που δείχνουν την ευημερία του κόσμου στη Νότια Κορέα.

Σχεδόν απαγορευμένο βιβλίο είναι η Αγία Γραφή. Σε ένα κράτος χτισμένο γύρω από την ακραία προσωπολατρία της δυναστείας των Κιμ, άλλα συστήματα πίστης δεν είναι ευπρόσδεκτα. Παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει ορισμένες κρατικά ελεγχόμενες εκκλησίες, το καθεστώς απαγορεύει αυστηρά τις ανεξάρτητες θρησκευτικές δραστηριότητες.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου