Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος και εκλογές το 2015 με άλλη κυβέρνηση;



Το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού προκρίνουν πολλοί που μιλούν για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών προς το φθινόπωρο ή τα τέλη του ΄τους.
Η πρόταση υποστηρίζεται τόσο από τους βουλευτές που υπέγραψαν σχετικά, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν διατυπώσει ανάλογο αίτημα, ενώ πολλοί διαβάζουν ανάλογη πρόταση και στην χθεσινή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Ο στόχος είναι να υπάρξει σταθερότητα έτσι ώστε να λήξει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και στην συνέχεια η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Κάποιοι ωστόσο αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει να κάνουν στην άκρη τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος; Ποιο θα είναι το νέο σχήμα; Η συναίνεση θα συμπεριλαμβάνει και την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ή μόνον ανεξάρτητους βουλευτές και ορισμένους προερχόμενους από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ;

Κάποιοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές και μιλούν για προσπάθεια να πεισθούν οι βουλευτές να πουν το “ναι” στην πρόταση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με παράλληλη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για διενέργεια εκλογών εντός του 2015 χωρίς αλλαγή στο σχήμα της κυβέρνησης, να οδηγηθεί δηλαδή η χώρα σε εκλογές με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι άλλο πρόσωπο.

Μια πρόταση ωστόσο για συμφωνία που στο βάθος περιλαμβάνει διενέργεια πρόωρων εκλογών θα βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που μόνο κακό μπορεί να κάνει στη χώρα.

Στο σημείο αυτό άλλοι προσθέτουν ότι η συμφωνία για πρόωρες εκλογές στο τέλος του 2015, ουσιαστικά σε έναν χρόνο από τώρα δεν βάζει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο καθώς επί της ουσίας θέτει έναν ορίζοντα εκλογών έξι με επτά μήνες νωρίτερα από το κανονικό ενώ αντίθετα δίνει στην κυβέρνηση και αρκετό χρόνο για τη διαπραγμάτευση και χρόνο για την προετοιμασία των εκλογών.


Πηγή : newsit.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου