Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΥΡΗ ΤΡΙΤΗ : Το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ από το 1987 έγινε σήμερα!





Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η πτώση είναι τέτοιας έντασης που ούτε σε εποχές... Lehman Brothers δεν καταγράφηκε τέτοιο σκηνικο. Μετά τις 16:30 η πτώση άγγιζε το 13% και ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρούσε κοντά στα επίπεδα των 900 μονάδων.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 1987 και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της αγοράς.
Οι 3 μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του χρηματιστηρίου κατεγράφησαν το 1987. Τη «μαύρη Δευτέρα» 7 Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%), στις 26 Οκτωβρίου (-12,64%) και στις 26 Νοεμβρίου (-11,99%). Τη δεκαετία του 2000 η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 17 Απριλίου (-9,17%).
Στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης (2008-2013), η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-9,71%) σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008. Ακολούθησε πτώση 7,10% στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.
Οι απώλειες διευρύνθηκαν όταν ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ο Σταύρος Δήμας είναι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκείνη τη στιγμή ο δείκτης υποχωρούσε γύρω στο 8%. Προφανώς οι επενδυτές αποτιμούν την υποψηφιότητά του ως αδύναμη και ότι δεν θα μπορέσει να μαζέψει τους 180 βουλευτές. Επομένως εκτιμούν ότι οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά.
Παρά τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών ότι για να προβεί σε αυτήν την κίνηση ο πρωθυπουργός έχει ήδη τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, το sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο και η πορεία των ελληνικών ομολόγων καταμαρτυρά το αντίθετο.
Το πρακτορείο Reuters μιλά για το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα εδώ και μήνες και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών. Η απόφαση αυτή επηρεάστηκε από τη δίμηνη παράταση που αποφάσισε το Eurogroup.Oι αναλυτές θεωρούν ότι για να προβεί σε αυτή την κίνηση ο κ. Σαμαράς έχει ήδη βρει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή τα χρηματιστηριακά desks κατακλύζονται από πλήθος ερωτήσεων ξένων αναλυτών για τη διαδικασία της ψηφοφορίας με κυριότερη αν αυτή θα είναι μυστική ή όχι. Το γεγονός της φανερής ψηφοφορίας είναι κάτι το οποίο μεταβάλει τους υπολογισμούς των αναλυτών.Ασχημη είναι η εικόνα και για τα ομόλογα όπου η απόδοση του δεκαετούς πλησιάζει το 7,5%
Με το ξεκίνημα τη συνεδρίασης οι επενδυτές προχώρησαν σε sell off δίνοντας εντολές πώλησης κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Προφανώς υπερισχύει το ένστικτο της... αυτοσυντήρησης εξαιτίας του φόβου μιας πολιτικής αναταραχής σε περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» στις τρεις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις 14:18 ο Γενικός Δείκτης σημείωνε βαριές απώλειες που έφταναν το 11,29% διαμορφούμενος στις 918,25 μονάδες.
H απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 7,58% από 7,24% που είχε διαμορφωθεί χθες το απόγευμα στο κλείσιμο του ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου διευρύνεται στο 6,88% από 6,52% που είχε κλείσει χθες. Υποχώρηση σημειώνει επίσης και η τιμή του 3ετούς ομολόγου με αποτέλεσμα η απόδοσή του να έχει φθάσει το 7,54% από 6,2% που κυμαίνονταν χθες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί αντιστοίχως στο 7,22% από 6,33%
Γιατι συμβαίνει αυτό;
Παρά το γεγονός ότι η δίμηνη παράταση αποτιμάται θετικά καθώς δίνει περιθώρια ελιγμών στις διαπραγματεύσεις, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δίνουν νέο τόνο στην αγορά. Από τη μια οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν θετικά το γεγονός ότι αίρεται η πολιτική αβεβαιότητα, από την άλλη όμως, το πολιτικό ρίσκο μεγαλώνει αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος πριν το τέλος της χρονιάς.
Η λέξη «εκλογές» έρχεται πιο κοντά, η αγορά φοβάται ότι μπαίνουμε σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο με συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός Βουλής ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μόλις σε 1,5 μήνα από σήμερα είναι ένα πιθανό γεγονός.
Βεβαίως, η χρηματιστηριακή αγορά θα αντιδράσει κάποια στιγμή, ωστόσο, αυτή την ώρα ισορροπεί μεταξύ της «ανάσας» που έδωσε η παράταση και της αγωνίας για τις πολιτικές εξελίξεις.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου