Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Άρχισαν τα όργανα «Κατακρημνίζεται» το Χρηματιστήριο - Πτώση 10%



Κατάρρευση σε κρατικά και τραπεζικά ομόλογα

Μαύρη Δεύτερα με βουτιά και «εκκένωση» στην Αθήνα - Limit Down στα παράγωγα - Με πτώση 15% το συμβόλαιο του FTSE 25 προεξοφλεί ακραίες εξελίξεις στην οικονομία - Στο 8,7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Ντόμινο πτώσης στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης

Κλίμα πανικού επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς πλέον προεξοφλείται το αρνητικό σενάριο της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης στις 11.38 έπεφτε 7,92%, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, στις 12.20 η πτώση έφτασε το 9,07%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινείται κάτω από τις 790 μονάδες και ο FTSE 25 στις 255 μονάδες. Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα καθώς αποσύρονται market makers. Το συμβόλαιο του FTSE 25 είναι στις 248,5 μονάδες σημειώνοντας -10%. Πιο συγκρατημένες οι πιέσεις στα ομόλογα.

Με βουτιά 14,29% η μετοχή της ΔΕΗ στα 4,98 ευρώ. Τραγική η εικόνα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.Βουτιά 16,13% η μετοχή της Εθνικής στα 1,30 ευρώ. Βουτιά 13,9% στην Alpha Bank στα 0,398 ευρώ και 13,30% για την Tράπεζα Πειραιώς στα 0,80,84 λεπτά. Πάνω από 13-14% η πτώση στα warrants των τραπεζών. Βουτιά 10,75% ο Μυτιληναίος στα 4,40 ευρώ. Στα 17,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα limit down καταγράφεται στα παράγωγα. Προς στιγμήν οι market makers άρχισαν να αποσύρονται για να επανέλθουν όμως λίγη ώρα αργότερα με το συμβόλαιο του δείκτη στις 246 μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι το discount του συμβολαίου του FTSE 25 έναντι του δείκτη είναι πάνω από 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει στο 8,7% με το spread να διαμορφώνεται στις 810 μονάδες ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει ανέλθει στο 9,20% και η τριετία στο 10,5%. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 83%-90% της ονομαστικής τους αξίας με ενδεικτικές τιμές στο 83% το ομόλογο της Εθνικής λήξης του 2019, στο 86% το ομόλογο της Εurobank λήξης το 2018 και στο 90% το ομόλογο της Πειραιως λήξης 2017.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, στις περισσότερες επενδυτικές εταιρείες θα είναι απαγορευτικό πλέον να κατέχουν μετοχές -πλην αυτών που αγοράζουν τώρα 40-50% κάτω από τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου του καλοκαιριού. Η ελληνική αγορά- όπως και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες.

Ωστόσο, με το βλέμμα στις πρόωρες εκλογές, η Βουλή συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι σε μια ύστατη προσπάθεια συγχρονισμού της με τη βούληση της κοινής γνώμης που πλειοψηφικά επιμένει στην ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποτραπεί η αβεβαιότητα που κλυδωνίζει την ελληνική οικονομία.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των προηγουμένων ημερών από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, οι 12 ψήφοι οι οποίες απαιτείται να προστεθούν στις 168 που συγκέντρωσε κατά την δεύτερη ψηφοφορία ο μοναδικός υποψήφιος κ. Σταύρος Δήμας, μοιάζει δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν και να προκύψει το άθροισμα των 180 βουλευτών στην τρίτη -και τελευταία σε αυτή τη φάση- ψηφοφορία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο διατηρούν κάποιες «αμυδρές», όπως χαρακτηρίζονται, «ελπίδες να επικρατήσει η λογική» και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους» οι βουλευτές εκείνοι, οι οποίοι, ενώ υποστηρίζουν ότι οι εκλογές είναι καταστρεπτικές για τη χώρα, επιμένουν στο «παρών» που είπαν στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες.

Κρίσιμος παραμένει ο ρόλος των 12 ανεξάρτητων βουλευτών, εκ των οποίων ωστόσο οι έξι δεν υπολογίζονται καθώς έχουν ήδη συνταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι από τους υπολοίπους δεν διαφαίνεται διάθεση για μεταστροφή της στάσης, ίσως και εξαιτίας του γεγονότος ότι προεξοφλούν ότι, ακόμη και αν οι ίδιοι ψηφίσουν αυτή τη φορά τον κ. Δήμα, οι εκλογές δεν θα αποτραπούν.

Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου