Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Goldman Sachs: Τι θα συμβεί εάν γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα


Η μετεκλογική πορεία της χώρας, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, φοβίζει τους επενδυτές. Την εκτίμηση αυτή κάνει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs η οποία σε έκθεσή της επισημαίνει ότι “η εκλογική διαδικασία από μόνη της δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Ωστόσο οι αγορές ανησυχούν είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει συνέχεια της πολιτικής, θα διακοπεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία και μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Φυσικά, η πολιτική αστάθεια που δεν θα ακυρώσει την βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η αστάθεια θα μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια”.

Εκφράζει φόβους ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα και εκροή καταθέσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μια σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη και μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, βλάπτοντας την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οσον αφορά στην ανάπτυξη, αφού επισημαίνει ότι ήρθε νωρίτερα, την αποδίδει στον τουρισμό, τις εξαγωγές, καθώς και από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης.

Η Goldman Sachs αναφερόμενη στο μέλλον υποστηρίζει ότι “υπάρχουν λόγοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη: Πρώτον, από το 2015 και μετά, η δημοσιονομική προσαρμογή μειώνεται σημαντικά. Δεύτερον, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις στο μέλλον. Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να διευκολυνθούν τώρα που οι ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί. Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά”.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θετική επίπτωση -επισημαίνει η τράπεζα- στις δημοσιονομικές εξελίξεις και το χρέος.

Η απάντηση στους φόβους των επενδυτών, στον κίνδυνο των εκροών καταθέσεων και στη θετική πορεία της ανάπτυξης, των ελλειμμάτων και του χρέους είναι κατά την τράπεζα η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου