Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Eλάχιστες γνώσεις για τις κλοπές προσωπικών δεδομένων από τους hackers


Νέα έρευνα δείχνει ότι μόλις το 13% των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως πιστεύει, ότι οι ψηφιακές απειλές και κυβερνοεπιθέσεις δεν συνιστούν κίνδυνο για τα «ευαίσθητα» προσωπικά τους δεδομένα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab. Ένας στους οκτώ χρήστες δηλώνει, ότι ο κίνδυνος των απειλών «αποτελεί μια υπερβολή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαδικτυακής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ακόμα και αυτοί που παραδέχονται πως οι ψηφιακές απειλές είναι πραγματικές, δεν είναι πάντα σίγουροι, ότι χρειάζονται προστασία απέναντι σε αυτές.

Μόνο το 22% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών εγκληματιών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι απατεώνες δυνητικά ενδιαφέρονται για τις συσκευές κάθε χρήστη. Ακόμα και αν ο κάτοχος μια συσκευής δεν αποθηκεύει πολύτιμα δεδομένα σε αυτή και δεν πραγματοποιεί διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές, οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε υπολογιστή, «έξυπνο» τηλέφωνο ή υπολογιστή - ταμπλέτα.
Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας, ότι οι «μολύνσεις» με κακόβουλο λογισμικό, μπορούν να οδηγήσουν - μεταξύ άλλων - και σε απρόβλεπτα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων δαπανών σχετικά με υπηρεσίες πληροφορικής, με την επανεγκατάσταση λογισμικού ή με την προσωρινή μη διαθεσιμότητα μιας συσκευής.

Συνολικά, σε ποσοστό 21%, οι ερωτηθέντες των οποίων οι συσκευές είχαν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό, έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 20% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ότι η χρήση των δημόσιων δικτύων Wi-Fi κρύβει κινδύνους, γιατί τα δεδομένα που αποστέλλονται μέσω αυτών μπορούν να υποκλαπούν από ψηφιακούς εγκληματίες.

Ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό χρηστών (27%) έχει επίγνωση αυτής της απειλής, αλλά δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να ανησυχεί γι' αυτήν.

Την ίδια στιγμή, όμως, το 55% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί δημόσια δίκτυα Wi-Fi.

Μάλιστα, το 12% εισάγει τα στοιχεία σύνδεσής του σε ιστότοπους και το 6% πραγματοποιεί διαδικτυακές πληρωμές, χρησιμοποιώντας αυτά τα δίκτυα.

«Με απλά λόγια, όσοι πιστεύουν, ότι είναι ασφαλείς επειδή οι ψηφιακοί εγκληματίες απλά δεν θα ασχοληθούν μαζί τους, δεν κατανοούν καθόλου τη φύση των διαδικτυακών απειλών. Συνήθως, οι χάκερς δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους στόχους, αλλά προσπαθούν να «μαζέψουν» όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Για το λόγο αυτό, είναι επικίνδυνη η χρήση του διαδικτύου, χωρίς μια λύση ασφάλειας», δήλωσε η Έλενα Χαρτσένκο, επικεφαλής καταναλωτικών προϊόντων της Kaspersky Lab.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου