Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Σταδιακά η αποζημίωση των πληγέντων ασφαλισμένων της πρώην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ



Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα από το ελληνικό δημόσιο οι επενδυτές και οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν από το κανόνι της ασφαλιστικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια, συμφερόντων Παύλου Ψωμίαδη.
Σταδιακά θα γίνει η αποζημιωθούν οι πληγέντες απο το κανόνι της Ασπίς Πρόνοια και σύμφωνα με την απόφαση θα λάβουν μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων που προβλέπεται από το νόμο, ποσοστό 70%  για τα ποσά που διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο.
Το ποσό αυτό θα το λάβουν αυτόματα, όπως προβλέπεται,μόλις ολοκληρωθεί η ασφαλιστική εκκαθάριση, χωρίς να χρειάζεται να καταθέσουν νέες αγωγές.
Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: Το ΣτΕ έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο μέσω του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, καθώς το Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), προβλέπει ειδικό μηχανισμό για τις περιπτώσεις αυτές.
Το επίμαχο Νομοθετικό Διάταγμα προβλέπει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών (κάτι ανάλογο με Επικουρικό Κεφάλαιο για την κάλυψη ζημιών από τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα). Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ.

NOW




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου