Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές



Τα προγνωστικά που θέλουν την προεδρική εκλογή να είναι μια αμφίρροπη μάχη που θα δοθεί μέχρι την τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται η πλειοψηφία των 180 ψήφων, επιβεβαίωσε η χθεσινή συνεδρίαση της ετερόκλητης σύνθεσης των 16 βουλευτών που συγκροτούν την χωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα με την επωνυμία «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές».
Η συνεδρίαση, η οποία κατέληξε στην αυτονόητη απόφαση ότι «κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση», σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση δύο πάλαι ποτέ συνοδοιπόρων, του Πάρι Μουτσινά και του Οδυσσέα Βουδούρη, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με την ΔΗΜΑΡ και ήταν από τους πρώτους που ανεξαρτητοποιήθηκαν, καταψηφίζοντας όταν το κόμμα τους ήταν ακόμη στην τρικομματική κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν.
Ο κ. Μουτσινάς, ο οποίος στην παρούσα φάση είναι επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπού προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ ο κ. Βουδούρης, ο οποίος στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, ταυτίζεται με τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών και επιτίθεται στον κ. Μουτσινά και στην πρωτοβουλία που πήρε να εκφραστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές υπέρ της παράτασης της κοινοβουλευτικής θητείας.
Τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας που συμμετείχαν στη συνεδρίαση απέφυγαν να λάβουν μέρος στον καβγά, αφήνοντας να διαφανεί ότι ο καθένας θα αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια και ανάλογα με τις επαφές που θα ακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι είναι ανοιχτό και οι προγνώσεις για τη στάση ενός εκάστου είναι δύσκολο να γίνουν στην παρούσα φάση, καθώς η πλειονότητα τόσο των 16 που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα, όσο και των υπολοίπων επτά κομματικά «ανέστιων» βουλευτών, δεν ανοίγουν ακόμη τα χαρτιά τους.
Με εξαίρεση τον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξελέγη, για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρωνητος», καθώς και τον Χρήστο Αηδόνη, ο οποίος είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και τις τελευταίες ημέρες δηλώνει ότι θα ψηφίσει Πρόεδρο για να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα, όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζονται να έχουν έντονο προβληματισμένοι για στάση που θα τηρήσουν.
Πιο κοντά στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να βρίσκονται πλην του κ. Βουδούρη και οι Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραχήλ Μακρή, ενώ πιο κοντά στην κυβερνητική πλευρά τείνουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη και ίσως ο Πάρις Μουτσινάς. Δύσκολα, πάντως, μπορεί να προβλέψει κανείς την τελική στάση τους, όπως, πολύ δε περισσότερο και εκείνη που θα ακολουθήσουν οι Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος και Χρυσούλα Γιαταγάνα που κρατούν ακόμη πιο κλειστά τα χαρτιά τους.
Αντίστοιχο κλίμα, αν και εδώ οι προσβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο περιορισμένες, είναι στους υπόλοιπους ανεξάρτητους βουλευτές, δηλαδή τους Βύρωνα Πολύδωρα, Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Βασίλη Οικονόμου, Κατερίνας Μάρκου, καθώς και των δύο πρώην χρυσαυγιτών Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, ο δεύτερος εκ των οποίων είναι προφυλακισμένος.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου