Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Χαρδούβελης από Παρίσι: Ηρθαμε να κλείσουμε το βιβλίο


Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο πριν την έναρξη του πρώτου ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι.

«Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε πως «τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Έχουμε έλθει για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ότι η συνάντηση γίνεται σε έναν «ελληνικό χώρο», που είναι το κτήριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, που ως γνωστόν είναι το πιο βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι συνομιλίες εκτιμάται ότι θα είναι μακρές και θα διαρκέσουν έως πολύ αργά το βράδυ.

Την Τετάρτη οι δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 8:00, ώστε οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας. Πάντως, δεν αποκλείεται να συνεχισθούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Αισιοδοξία και στο Βερολίνο

Θετικό είναι το κλίμα στο Βερολίνο για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατεί  αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου να πάρουν μια απόφαση.

Χαρακτηριστικά λέγεται ότι πάντα τα πράγματα είναι συναρπαστικά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά τελικά πάντα βρίσκεται μια διέξοδος. Όπως τονίζεται, η όποια συμφωνία σε τελική ανάλυση θα αποφασιστεί με πολιτικά κριτήρια. Πάντως, κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Αθήνα θα διακινδύνευε να χαθούν οι επίπονες προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση»

Ως προς την εικόνα της τρόικας στην Ελλάδα, το Βερολίνο έχει γνώση για το πόσο μισητή είναι στους Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η τρόικα συνέβαλε στη χάραξη ενός επιτυχημένου δρόμου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η πορεία θα πρέπει να γίνει μη ανατρέψιμη.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Deutsche Welle, προς το δικό της συμφέρον η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει ένα «dirty exit», δηλαδή μια άμεση έξοδο από τη δανειακή σύμβαση αρνούμενη τα υπόλοιπα του δανείου από το ΔΝΤ. Όπως υπενθυμίζεται, μια ανάλογη ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού πρόσφατα είχε οδηγήσει σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων για ελληνικά ομόλογα.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Το τρέχον πρόγραμμα πάντως θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Και αυτό ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός της χώρας.


Σ. Βούλτεψη: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο
Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τόνισε πως δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Όχι (δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο), θα υπάρξει μία συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο».

Πρόσθεσε πάντως πως «θα ελέγχουμε πάντα τα δημοσιονομικά μας, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργούμε χρέη και ελλείμματα ... Όλες οι χώρες προσέχουν τα δημοσιονομικά τους, δεν μπορεί να δανείζεσαι και να ξαναδανείζεσαι μέχρι τη στιγμή που δεν θα σε δανείζει κανείς».

ΣΥΡΙΖΑ: Η σαμαρική «έξοδος από το μνημόνιο» μετατρέπεται σε νέα μνημονιακή συμφωνία
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως βλέπει νέα μνημονιακή συμφωνία και μέτρα και επαναλαμβάνει πως καμία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές δεν μπορει΄να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό:

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η περίφημη Σαμαρική "έξοδος από το μνημόνιο" μετατρέπεται σε νέα μνημονιακή συμφωνία και μέτρα. Πρόκειται για μια άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μεν, απόλυτα αναμενόμενη δε, στο βαθμό που πέφτει στο μνημονιακό λάκκο που η ίδια επικοινωνιακά έσκαβε. Είναι όμως γελασμένοι στην κυβέρνηση, αν θεωρούν ότι μπορούν να παραμείνουν στην εξουσία και να δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό με την οποιαδήποτε συμφωνία που θα καταλήξουν με τους δανειστές»

Κέρδος online   


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου