Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ...


Γιατρός σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη από τον περασμένο Ιανουάριο για το σκάνδαλο δωροδοκίας ...
στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με «πρωταγωνιστή» τον τότε διοικητή Χάρη Τομπούλογλου, όχι μόνο παραμένει στη θέση του διευθυντή αλλά και «επιβραβεύεται» με την τοποθέτησή του σε κομβικές επιστημονικές επιτροπές του νοσηλευτικού ιδρύματος.


Ο λόγος για τον παιδίατρο-ενδοκρινολόγο Στέφανο Μιχαλάκο, ο οποίος –σήμερα, περίπου 11 μήνες μετά την άσκηση της δίωξης- παραπέμπεται να δικαστεί για την υπόθεση αυτή με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ( 1940/2014) ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με το βούλευμα παραπέμπονται επίσης στο δικαστήριο με την ιδιότητα του κατηγορουμένου ο Χάρης Τομπούλογλου και ο Χρήστος Τριανταφύλλου. Και οι τρεις είναι αντιμέτωποι κατά περίσταση με τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, της δωροδοκίας και της συνέργειας σε αυτά.

Το όνομα του γιατρού φιγουράρει στις συνομιλίες, που εμπεριέχονται στη δικογραφία μεταξύ του τότε ισχυρού άνδρα του «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου με τον πρόεδρο του Συλλόγου Προσωπικού της Alpha Bank κ. Τάσο Γκιάτη, ο οποίος ξεσκέπασε την όλη υπόθεση.

Ο βασικός κατηγορούμενος συνελήφθη πέρυσι παραμονή των Χριστουγέννων να παίρνει μίζα 25.000 ευρώ την οποία είχε ζητήσει από διαφημιστική εταιρεία για να συνεχιστεί η σύμβασή της με το νοσοκομείο που αφορούσε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Το πρόγραμμα «έτρεχε» υπό την επιστημονική ευθύνη του επίσης κατηγορούμενου συντονιστή διευθυντή του ενδοκρινολογικού τμήματος Στέφανου Μιχαλάκου.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του ο Χάρης Τομπούλογλου έκανε λόγο για «σκευωρία», αρνούμενος ότι το ποσό των 25.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του ήταν μίζα. Ωστόσο, οι διάλογοι που καταγράφηκαν στο βίντεο-ντοκουμέντο διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του και παράλληλα βάζουν στο κάδρο της ποινικής έρευνας και τον ενδοκρινολόγο. «Εγώ δεν είμαι μ…ς αυτή την εποχή να αναθέτω 190.000 ευρώ και να μην παίρνω μία. Ή θα κάνουν κίνηση να δώσουν μερίδιο σε εμένα και στον σύμβουλο του υπουργείου Μιχαλάκο, με τον οποίο αναθέσαμε στην εταιρεία το θέμα για την παχυσαρκία, ή θα καταγγείλω τον διαγωνισμό και θα τους καταστρέψω», ακούγεται να λέει ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Παίδων.

Ο Στέφανος Μιχαλάκος διεμήνυε, πάντως, ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε. Πλην όμως ο ισχυρισμός του δεν έγινε δεκτός από τις δικαστικές αρχές, οι οποίες όχι μόνο του απήγγειλαν κατηγορία αλλά τον παραπέμπουν και σε δίκη.

Σε αντίθεση με τις δικαστικές αρχές που διερεύνησαν την υπόθεση και απήγγειλαν άμεσα κατηγορία, αργά έως ανύπαρκτα αντανακλαστικά επέδειξαν και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο που έπρεπε να ξεκινήσουν για τον ρόλο του ενδοκρινολόγου στο σκάνδαλο δωροδοκίας. Κι αυτό ενώ ήταν ενήμεροι από την πρώτη στιγμή, δεδομένου ότι οι εισαγγελικές αρχές είχαν κοινοποιήσει τον φάκελο στην Αριστοτέλους όσο και στη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του νοσοκομείου, ουδεμία επίπτωση επήλθε στο εργασιακό status του συντονιστή διευθυντή τόσο στην κλινική όσο και στο «Αγλαΐα Κυριακού» όπου ως διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας ελάμβανε σημαντικές αποφάσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο για τους συναδέλφους του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εισαγγελικές και νομικές πηγές, ο γιατρός, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έπρεπε να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό του, και να ξεκινήσει άμεσα ο πειθαρχικός έλεγχος για την εμπλοκή του. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος γιατρός όχι μόνο δεν ελέγχθηκε για τον ρόλο του στο σκάνδαλο δωροδοκίας και ουδέποτε κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό, αλλά κρίθηκε και ως ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει σημαντικό ρόλο άλλοτε ως πρόεδρος (Επιτροπή Υποειδικοτήτων Παιδιάτρων) και άλλοτε ως μέλος σε επιτροπές του «Αγλαΐα Κυριακού», όπως στη γνωμοδοτική επιτροπή για τον σακχαρώδη διαβήτη. Εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για προκλητικά ευνοϊκή πειθαρχική μεταχείριση του ενδοκρινολόγου, δεδομένης μάλιστα της ηθικής απαξίας που περικλείουν οι κατηγορίες που τον βαρύνουν σε συνδυασμό με τις ιδιότητές του. Ο Στέφανος Μιχαλάκος, εκτός από δημόσιος λειτουργός του Ιπποκράτη και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας στο νοσοκομείο, είχε διατελέσει γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης το 2009. Την περίοδο 2002-2004 ήταν σύμβουλος του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Στεφανή.

Εκπληξη προκαλεί όμως και η άγνοια που δηλώνουν ότι είχαν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Υγείας, της 1ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου για την ποινική εμπλοκή του γιατρού στην υπόθεση Τομπούλογλου, παρότι βρισκόταν επί σειρά εβδομάδων στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω και της πολιτικής της διάστασης (ήταν επιφανές στέλεχος της Ν.Δ.). Με αντιφατική επιχειρηματολογία αφενός υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν έλαβαν γνώση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε (παρά την ύπαρξη των σχετικών αποδεικτικών εγγράφων της δικογραφίας), αφετέρου αναφέρουν ότι ανέμεναν την… απαλλαγή Μιχαλάκου και γι’ αυτό δεν κίνησαν την πειθαρχική διαδικασία! Προεξόφλησαν δηλαδή την απόφαση της Δικαιοσύνης ανοίγοντας πέπλο προστασίας στον κατηγορούμενο γιατρό.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου