Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

«Οι κανόνες εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο δεν προβλέπουν πυρ», λέει τουρκική εφημερίδα


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», οι κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο που έχουν δοθεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας, «δεν προβλέπουν πλήγμα κατά "εχθρικών σκαφών"».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα τουρκικά πλοία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της ελληνικής φρεγάτας και του υποβρυχίου που βρίσκονται στη περιοχή της Κύπρου, αλλά δεν έχουν οδηγίες να ανοίξουν πυρ, σε περίπτωση που υπάρξει παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός.
Στις δηλώσεις του αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για τους «κανόνες εμπλοκής», που έχουν δοθεί στο τουρκικό στόλο, έχουν απαντήσει με ψυχραιμία Λευκωσία και Αθήνα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «λεονταρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης».
Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαϊδης, σε δηλώσεις του την Τρίτη ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει «και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Ναύαρχου περί εφαρμογής κανόνων εμπλοκής σε περίπτωση που πλοία του τουρκικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με ισραηλινά ή ελληνικά πλοία, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι «είναι προφανές ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της δημιουργίας έντασης».
«Εμείς με κάθε σοβαρότητα παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις ακολουθήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας».
«Η πολιτικής μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη προς την κατεύθυνση της προαγωγής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο που ορίζει πάντοτε η διεθνής νομιμότητα και είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής, αλλά και την κοινή προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου