Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Βέτο της κυβέρνησης για ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις στο ραντεβού με τρόικα


Συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα της τρόικας που άπτονται θεμάτων του υπουργείου Εργασίας, είχαν αντιπροσωπείες των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος, και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Ρήγα, Χρήστο Πρωτόπαπα, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα κινήσεις, που δεν θα αφορούν δηλαδή το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας. Επιπλέον, παραμένει σταθερά η αρνητική θέση σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Αναφορικά με το λοκ άουτ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκλογίκευση της ισχύουσας διαδικασίας που αφορά σε πρόβλεψη συγκεκριμένου άρθρου του αστικού κώδικα. Όπως σημείωσαν, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, εάν αποδεδειγμένα ο εργοδότης διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του και δεν πληρώσει τους εργαζόμενους, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, διαδικασία που όμως διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Η εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας συνίσταται στο ότι προτείνεται η επιτάχυνση αυτής της δικαστικής διαδικασίας.

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και δεν υπήρξε κατάληξη σε πρόταση εκ μέρους των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητεί δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή του τρόπου απόφασης των απεργιών (να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα). Αυτό δεν συζητείται καν, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και άρση της προστασίας των συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, στις συναντήσεις αυτές μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, των κυβερνητικών στελεχών και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, όσα συζητούνται αποτελούν εισηγητικές προτάσεις προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ομοίως, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχουσες πλευρές στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό και την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποτελούν εισηγητικές προτάσεις προς τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Οι ανωτέρω πηγές ανέφεραν ακόμα ότι στη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκε θέμα απολύσεων. Πρόσθεσαν ακόμη ότι δεν υπάρχουν άλλες «δεξαμενές» και το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι προσωρινές διαταγές, τα πλαστά πτυχία και η λήξη διαθεσιμοτήτων που εκκρεμούν μπορούν να δώσουν μια πειστική απάντηση στην τρόικα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

usay.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου