Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ασπασμός της αγάπης του Πάπα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έφθασε σήμερα το απόγευμα στο Φανάρι. Ακολούθησαν δοξολογία και οι ομιλίες των δυο θρησκευτικών ηγετών. Ο Πάπας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών. Χθες συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες έγινε δεκτός στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, στο Φανάρι, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στην είσοδο Πατριαρχικού Οίκου, τον Πάπα Φραγκίσκο και η συνοδεία του, υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Νικαίας Κωνσταντίνος και Χαλκηδόνος Αθανάσιος. Η Παπική ακολουθία κατευθύνθηκε στην συνεχεία στα Προπύλαια του Πατριαρχικού Ναού όπου περίμεναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εισήλθε στον πρόναο του Πατριαρχικού Ναού άναψε κερί και στη συνέχεια μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη προχώρησαν στον κυρίως ναό. Απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι τον υποδέχεται "με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη" , διότι ήρθε από την Παλαιά, στη Νέα Ρώμη «γεφυρώνοντας συμβολικώς την Δύσιν και την Ανατολήν, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητο αυτάδελφο αυτού».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε επίσης ότι η έλευση του Πάπα αποτελεί συνέχεια των ανάλογων επισκέψεων που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του Παύλος Στ', Ιωάννης-Παύλος Β' και Βενέδικτος ΙΣτ΄, και «μαρτυρεί τη βούληση ης Εκκλησίας της Ρώμης να συνεχιστεί η σταθερά πορεία, προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών».

Ο Πάπας απελευθερώνει ένα περιστέρι στο ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε την επίσκεψη του Πάπα Φραγίσκου στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ως ιστορικό γεγονός, σε κρίσιμους καιρούς για την ανθρωπότητα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την εγκάρδια ευχαρίστησή του για την αδελφική υποδοχή που του επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Αισθάνομαι ότι η χαρά μας είναι πιο μεγάλη γιατί η πηγή της βρίσκεται αλλού. Όχι σε εμάς, όχι στο καθήκον μας και στις προσπάθειές μας, οι οποίες βεβαίως υπάρχουν, αλλά στην κοινή αφοσίωση την πιστότητα του Θεού που θέτει το θεμέλιο για την ανασυγκρότηση του ναού του του που είναι η Εκκλησία» ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας στην Αγία Σοφία

Η συγκίνηση στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου κορυφώθηκε όταν ο δυο Προκαθήμενοι, αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης.
Στη συνέχεια ευλόγησαν το ποίμνιο που παρέστη στην πανηγυρική δοξολογία και κατευθύνθηκαν στον Πατριαρχικό Οίκο, όπου είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώρισε στον Πάπα εικόνα του Αγίου Γεωργίου που αγιογραφήθηκε στο 'Αγιο Όρος, ενώ ο Πάπας του προσέφερε ως δώρα ένα αντίγραφο ελληνικού χειρογράφου του 11ου αιώνα, το πρωτότυπο του οποίου είναι αποθησαυρισμένο στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, καθώς και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού με την παράσταση του Χριστού που κοσμούσε τον 9ο αιώνα το ναό του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

Υποδοχή του Πάπα από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα κορυφωθεί, αύριο το πρωί, με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.
Στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα συμμετέχουν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες των δύο Προκαθημένων και ακολούθως θα ευλογήσουν τους πιστούς από τον εξώστη του Πατριαρχείου. Αμέσως μετά στην Αίθουσα του Θρόνου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη, ανάλογη με εκείνη που υπέγραψαν στην πρόσφατη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα.
Επίσκεψη στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί
Το πρωί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι δυο τους περπάτησαν μαζί στο γαλάζιο χαλί των επισήμων.

Στη συνέχεια ο Ποντίφικας επισκέφθηκε το Μπλε Τζαμί. Μετά την ξενάγηση, προσευχήθηκε μαζί με τον μουφτή της πόλης. Την ώρα της αναχώρησης από το τέμενος, ο μουφτής προσέφερε στον Πάπα ένα αναμνηστικό δώρο, μια τουλίπα που όπως είπε «είναι πολύ διάσημη στην Τουρκία και από την άποψη του Ισλάμ, συμβολίζει το Θεό».

Ακολούθως, ο Ποντίφικας μετέβη στην Αγία Σοφία, όπου ξεναγήθηκε, αλλά απέφυγε να προσευχηθεί όπως ο προκάτοχός του, Βενέδικτος.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου