Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Η κρίση έκανε την μισή Ελλάδα να χρωστάει στην εφορία


Ολοταχώς για τα 4,5 εκατομμύρια πάει ο δείκτης των οφειλετών σε εφορίες και ταμεία, αφού η αναμονή της ρύθμισης και τα μπρος πίσω με την Τρόικα, έκαναν πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ” όσο θα πίστευε και ο πλέον απαισιόδοξος.

Τα στοιχεία, που έχουν θορυβήσει την Αθήνα αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών, δείχνουν ότι πάνω από 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες έχουν, πλέον, ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, αφού μέσα σε μόλις έναν μήνα προστέθηκαν στη λίστα των οφειλετών άλλες 851.000 φορολογούμενοι! Σε αυτούς, θα πρέπει να προστεθεί άλλο 1 εκατομμύριο, που χρωστάει σε κάποιο Ασφαλιστικό Ταμείο! Όσον αφορά, δε, στο σύνολο των οφειλών, αυτές, πλέον, αγγίζουν τα 90 δισ ευρώ, προκαλώντας ίλιγγο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις διοικήσεις των Ταμείων.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι στο οικονομικό επιτελείο τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να προλάβουν να υπογράψουν τις διευκρινιστικές εγκυκλίους έως την επόμενη Παρασκευή, έτσι ώστε να ανοίξει το TAXIS για τη νέα ρύθμιση οφειλών, στις 10 Νοεμβρίου. Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για αιτήσεις υπαγωγής έως το τέλος Μαρτίου και η προσδοκία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σε ετήσια βάση μπορούν να εισπράττονται τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, από το stock των οφειλών που είχαν συσσωρευθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως υπόσχονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η διαδικασία θα είναι πολύ απλή και απολύτως ηλεκτρονική, αφού αμέσως μόλις ο φορολογούμενος θα ανοίγει με τον προσωπικό του κωδικό την ειδική εφαρμογή του TAXIS, το σύστημα θα τον οδηγεί να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων που τον συμφέρουν. Όσοι χρωστάνε έως 15.000 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 100 δόσεις, γνωρίζοντας όμως ότι όσο περισσότερες είναι οι δόσεις, τόσο περιορίζεται το «κούρεμα» των προσαυξήσεων που φτάνει ως το 90% για 12 δόσεις. Για όσους είναι ήδη σε ρύθμιση, θα έχουν Bonus μείωσης επιτοκίου από 1/1/2013 αλλά και Bonus «κουρέματος» 20% στις προσαυξήσεις, εφόσον δεν μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση.

Μπαίνοντας, πάντως, στη τελική ευθεία για την έκδοση των εγκυκλίων, δεν αποκλείεται να έχουμε «παραφωνίες», αφού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο το πώς θα καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Ειδικότερα, από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι με δεδομένο ότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν πρέπει να υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές από την 1η Οκτωβρίου και μετά, η εφαρμογή του TAXIS θα δίνει τη δυνατότητα «παράλληλης» υπαγωγής αυτών των οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι. Από το υπουργείο Εργασίας σημειώνουν ότι θα εναρμονιστούν με την πρακτική του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, παραπέμπουν στη διάταξη του νόμου που κάνει λόγο για καταβολή και όχι ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών.

Πηγή: iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου