Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τρόμαξαν οι ξένοι επενδυτές στο Λονδίνο;




Στο ενημερωτικό σημείωμα της Bank Of America δεν υπάρχει κάτι που να μην το γνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά από αυτά, όμως, δεν τα ήξεραν στο Λονδίνο. Το πως τα αξιολόγησαν θα το μάθουμε σήμερα στο ταμπλό...

Ένα πράγμα που μας έμεινε από την "ενημέρωση" του Οίκου προς τους πελάτες του, η οποία και δεν διαψεύστηκε, είναι η αναφορά στην λέξη "μεταβλητότητα".  Οι Αγγλοσάξονες έχουν πάντα ένα ευγενικό τρόπο για να σου πουν ακόμη και το χειρότερο πράγμα. Για παράδειγμα, αντί να σου πουν "πούλα τις μετοχές σου", σου λένε τα περί αυξημένης μεταβλητότητας.

Ένα ακόμη σημείο ήταν η θέση του κ. Σταθάκη  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί  τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των συνομιλητών του εκείνη την ώρα. Όχι, όμως, και τα ομόλογα του επίσημου τομέα, δηλαδή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει όρθιο λόγω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο ισχυροί άνδρες του ΣΥΡΙΖΑ είπαν και άλλα, όπως ότι θα διακόψουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ότι θα διαπραγματευτούν ένα πρόγραμμα μόνο με την Ευρώπη. Αυτό που δεν διευκρίνισαν είναι το πόσο σίγουροι είναι ότι η Ευρώπη θα θελήσει τότε να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα βοήθειας με την Ελλάδα. Και τι θα κάνουν αν βρουν κλειστές πόρτες. Τι μέσα θα χρησιμοποιήσουν για να πείσουν τους Ευρωπαίους να κάτσουν στο τραπέζι.

Είπαν επίσης ένα περήφανο "όχι" στις ιδιωτικοποιήσεις και ένα ακόμη στα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλλον από ευγένεια οι ακροατές δεν τους απεύθυναν το ερώτημα αν στην Ελλάδα οι άνθρωποι  πιστεύουν ότι τα ευρώ βγαίνουν από τα ATMs. Διαφορετικά δεν εξηγείται ο αέρας στις δημοσκοπήσεις...

Το πλέον εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στις αγορές. Με άλλα λόγια μας λένε ότι οι τράπεζες σήμερα θα μπορούσαν να αυξήσουν την ρευστότητα στην αγορά και δεν το κάνουν! Προφανώς οι τραπεζίτες θέλουν να κάνουν ζημιά στη σημερινή κυβέρνηση και να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ μία ώρα αρχύτερα.

Με όσους ανθρώπους μιλήσαμε στο Λονδίνο, μας μετέφεραν μία αίσθηση απογοήτευσης. Περίμεναν κάτι περισσότερο. Τα όσα υποστήριξαν οι κκ Σταθάκης και Μηλιός δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα ακροατήριο με ανθρώπους της αγοράς. Κι είναι απορίας άξιο πως το επιτελείο στην Αθήνα, το οποίο τελευταίως έχει στελεχωθεί από επιχειρηματίες  και παράγοντες της παλιάς Σοφοκλέους, δεν τους προειδοποίησε γι΄ αυτό.

Στις μέρες μας δεν μπορεί κανείς να πουλήσει ούτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε ιθαγενείς. Πολύ απλά διότι η Αμερική έχει ανακαλυφθεί εδώ και καιρό και ο τρίτος κόσμος αναπτύσσεται.  Έτσι,  οι ιθαγενείς που έχουμε στο μυαλό μας έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να πουλήσει κανείς θεωρίες για μικρά παιδιά στους λύκους των αγορών.

Όταν δε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στριμώχτηκαν απάντησαν ότι έχουν σχέδιο Β, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το αποκαλύψουν. Ελπίζουμε αυτό το σχέδιο να μην είναι σαν κι εκείνο που είχαν εξαγγείλει κάποιοι άλλοι "σύντροφοι" για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.  Σε κάθε περίπτωση οι διαχειριστές των funds και οι τραπεζίτες  έχουν μάθει να τιμολογούν προτάσεις και προοπτικές. Δεν αγαπούν τα κρυμμένα μυστικά μέσα σε τενεκέδες και πολύ περισσότερο όταν υποψιάζονται ότι το περιεχόμενο του τενεκέ μπορεί να είναι και πιο φθηνό από την αξία του ίδιου του τενεκέ.

Το ρεπορτάζ λέει ότι οι παρουσιάσεις δεν "άρεσαν". Πόσο; Θα το μάθουμε σήμερα. Θα ανοίξει η χρηματιστηριακή αγορά και θα μπορέσουμε να δούμε τον αντίκτυπο κι αυτής της ιστορίας.

Μακάρι το χρηματιστήριο να αντιδράσει σήμερα και τις επόμενες ημέρες με ήπιο τρόπο. Ακόμη καλύτερα  θα είναι  να ανέβει και αυτό να μας δείξει ότι ακόμη και αν δεν έπεισαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο γεγονός αυτό δεν  θα φέρει και τον πανικό. Το καλύτερο σενάριο όλων για την ελληνική αγορά είναι να ανέβουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο και να πέσουν τα επιτόκια στα ομόλογα. Θα είναι ο απόλυτος θρίαμβος από το ταξίδι των κκ Μηλιού και Σταθάκη στο Λονδίνο. Κι ας φτάσουν στο σημείο να γράψουν στο μέλλον ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά τους από αυτό το ταξίδι.  Το  ταμπλό είναι εκείνο που  θα δείξει τι τελικά συμβαίνει, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Θανάσης Μαυρίδης


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου