Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πώς τα παιδιά «πληρώνουν» και την κρίση



Ως «Μεγάλη Υφεση» θα θυμούνται οι επόμενες γενιές τη χρονική περίοδο που ξεκίνησε το 2008. Μεγάλη έρευνα της Unicef, υπό τον τίτλο «Τα παιδιά της Υφεσης», αναδεικνύει τις συνθήκες ζωής των παιδιών σε πάλαι ποτέ ανεπτυγμένες χώρες (41 από τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε) που έχουν έντονα
υποβαθμιστεί εξαιτίας της κρίσης.

Η Ελλάδα, εν προκειμένω, παρουσιάζει αλματώδη επιδείνωση και «διαγκωνίζεται» στις τελευταίες θέσεις άλλοτε με την Ισλανδία και άλλοτε με την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 από τις 41 χώρες, η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί από το 2008, ενώ στην Ιρλανδία, την Κροατία, τη Λεττονία, την Ελλάδα και την Ισλανδία αυξήθηκε πάνω από 50%. Η έκθεση κατατάσσει τις χώρες με βάση τη μεταβολή στην παιδική φτώχεια από το 2008. Εκεί η Ελλάδα καταλαμβάνει την 40ή θέση παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 17,5 μονάδες (από 23% το 2008 σε 40,5% το 2012) καλύτερη μόνο από την Ισλανδία.
Σήμερα, υπολογίζεται ότι 76,5 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν τη φτώχεια σε 41 θεωρούμενες «αρκετά εύπορες χώρες» και βέβαια η παιδική φτώχεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Το ποσοστό των οικογενειών που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα για κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα έχει υπερδιπλασιαστεί σε Ελλάδα, Εσθονία και Ιταλία. Στις πληττόμενες από την κρίση χώρες το 60% των νοικοκυριών δηλώνει ανίκανο να αντιμετωπίσει έκτακτα έξοδα. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται τα νοικοκυριά των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, μετανάστες, άνεργοι.

Στο διάστημα 2008-2012 το ποσοστό των άνεργων γονέων σημειώνει άνοδο στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής φτώχειας, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεσή τους. Το εν λόγω φαινόμενο ονομάζεται «άλμα προς τα πίσω». Η Ελλάδα σημειώνει μια θλιβερή πρωτιά, καθώς οι ελληνικές οικογένειες καταδεικνύεται ότι έχασαν 14 χρόνια προόδου, «επιστρέφοντας» κατ’ ουσίαν στο επίπεδο ζωής του 1998. Στην Ιρλανδία και την Ισπανία υπήρξε απώλεια μιας 10ετίας. Οι έχοντες παιδιά κινδυνεύουν από μια ακόμα αναδυόμενη απειλή - να μετατραπούν σε «εργαζόμενους φτωχούς». Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων παιδιών σ’ ένα νοικοκυριό αυξάνει τον κίνδυνο μετάβασης σε αυτήν την κατάσταση από 7% σε 11%.

Απαξ και τα παιδιά περάσουν τη διαχωριστική γραμμή του ορίου φτώχειας εισέρχονται σ’ ένα φαύλο κύκλο: αλλάζουν διατροφικές συνήθειες προς το χειρότερο, αποκλείονται από εξωσχολικές δραστηριότητες, αδυνατούν να προμηθευτούν τη σχολική ύλη, οι σχολικές επιδόσεις τους «πέφτουν». Οχι σπάνια επίσης, πέφτουν θύματα bullying από τους συνομηλίκους τους: από μικρές προσβολές έως έντονο εξευτελισμό ενώπιον της τάξης. Οσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμένει ένα παιδί εγκλωβισμένο στον κύκλο της φτώχειας τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καταφέρει να αποδράσει από αυτόν. Εξίσου θύματα της οικονομικής δυσπραγίας είναι και οι νέοι 15 έως 24 ετών.

Στους κόλπους της Ε.Ε. 7,5 εκατ. νέοι ανήκουν στην κατηγορία ΝΕΕΤ (Not in Employment - Education - Training), ένα εκατομμύριο περισσότεροι από το 2008. Η γιγάντωση των αριθμών ήταν αναμενόμενη, καθώς η ανεργία στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί στις 34 από τις 41 χώρες. Η «μετέωρη» γενιά βρίσκεται σε ακόμα δυσμενέστερη θέση στην Ελλάδα, που κατατάσσεται στην 40ή θέση σημειώνοντας επιδείνωση κατά 8,9 μονάδες, δηλαδή από το 11,7 στο 20,6% το 2012.

Αυτό που μοιραία έχει επηρεαστεί είναι η ψυχολογία μας. Σε ερωτήσεις του Ινστιτούτου Gallup, όπως: «Εχουν τα περισσότερα παιδιά στη χώρα σας την ευκαιρία να μαθαίνουν και να εξελίσσονται καθημερινά ή όχι;» ή «υπήρξαν φορές τον τελευταίο χρόνο που δεν είχατε χρήματα για τη διατροφή σας ή της οικογένειάς σας;» οι απαντήσεις των συμπατριωτών μας είναι αποκαρδιωτικές. Στην τελευταία ερώτηση κατατασσόμαστε την 39η θέση. Η ικανοποίηση από τη ζωή περιορίστηκε σε όλες τις χώρες, ωστόσο στην Ελλάδα, που βρέθηκε στην 41η θέση, η απογοήτευση φαντάζει σαφώς μεγαλύτερη. Στην τελευταία θέση βρισκόμαστε και αναφορικά με τις προοπτικές εξέλιξης των παιδιών.



Πηγή : kathimerini.gr

.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου