Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Χαρδούβελης για τον ρόλο ΔΝΤ



Η φράση την οποία φέρεται να είπε χθες στο Κοινοβούλιο ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, ότι το ΔΝΤ –που, όπως είπε, τηρεί στις διαπραγματεύσεις την πιο σκληρή και αδιάλλακτη στάση- δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο, προκάλεσε αίσθηση, καθώς έδωσε μια νέα και αποκαλυπτική διάσταση του πλαισίου εντός του οποίου εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων, όμως αυτοί θέλουν και το 1%, φέρεται να συμπλήρωσε, μιλώντας σε πηγαδάκι με γαλάζιους βουλευτές που ευλόγως ζητούσαν να μάθουν τα νέα από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η δημοσιοποίηση αυτών των επισημάνσεων εκ μέρους του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε εντόνως στο πολιτικό παρασκήνιο και οδήγησε στην εσπευσμένη έκδοση «διευκρινιστικής» ανακοίνωσης από το υπ. Οικονομικών. «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του κ. Γκ. Χαρδούβελη με βουλευτές στη βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών, ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας αυτή τη φορά επισήμως στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2015, απέφυγε να επαναλάβει περιγραφές όπως η προαναφερθείσα, περιοριζόμενος να χαρακτηρίσει «σκληρή» τη διαπραγμάτευση. Και όπως συμβαίνει παραδοσιακά στις επίσημες εμφανίσεις κυβερνητικών στελεχών, θέλησε να προσδώσει τόνο αισιοδοξίας για την εξέλιξη των πραγμάτων.

«Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθήσαμε στο Παρίσι έως τα ξημερώματα και πιέσαμε και αυτό κάτι δείχνει» είπε για να συνεχίσει: «Εκτιμώ ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και συνεχίζουμε με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στο μέλλον θα έχουμε δυσκολίες αλλά δεν θα χειροτερεύει η κατάσταση. «Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης, όμως δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση και χαλάρωση».

Απέναντί του ο κ. Χαρδούβελης είχε να αντιμετωπίσει τη μετωπική κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και τον έντονο προβληματισμό βουλευτών της συγκυβέρνησης. «Η πίεση της τρόικας είναι στάση προσβλητική για τη χώρα. Φανερώνει έλλειψη σεβασμού στις θυσίες του λαού μας» υποστήριξε η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, και μίλησε για την ανάγκη άμεσης συναίνεσης και συνεννόησης για την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο. «Συναίνεση και συνεννόηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» ζήτησε και ο κ. Χρ. Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ), για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λήψη νέων μέτρων.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου