Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Καποδιστριακού


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ οι περίπου 30 φοιτητές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος και εμποδίστηκαν να εισέλθουν σε αυτό, αποχώρησαν.
«Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε απολύτως ήρεμο κλίμα και έπειτα από πολλά χρόνια με απολύτως νόμιμο τροπο» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης. Κλίμα έντασης επικράτησε το πρωί έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, όπου ομάδα περίπου 30 φοιτητών ζητούσε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Έξω από την είσοδο, επί της οδού Ρήγα Φεραίου, η οποία ήταν κλειστή, βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα κατά του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών, αλλά με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν.
Σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, στη Σύγκλητο οι φοιτητές εκπροσωπούνται με έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα.
Αντίθετα οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ ζητούσαν να εκπροσωπηθούν όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Ένταση δημιουργήθηκε και όταν εξήλθε του κτιρίου η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο, Αθηνά Αλεξανδρή, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να μην της επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της.
Μάλιστα, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, επειδή, όπως είπε, της απαγορεύτηκε η είσοδος στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και παρακρατήθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η Σύγκλητος.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, έπειτα από τη διακοπή που προκλήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση όταν ομάδα φοιτητών εισέβαλε στην αίθουσα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.
Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο, που διοργανώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου