Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Η ιστορική διαδρομή του στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος έτρεξε από το πεδίο μάχης του Μαραθώνα στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νέα της νίκης των Ελλήνων στην ιστορική Μάχη κατά των Περσών, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη γέννηση και την καθιέρωση του πιο σημαντικού αγωνίσματος αντοχής.

Εκείνη η Παρασκευή, στις 29 Μαρτίου του 1896, όταν διεξήχθη ο πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος, απόρροια της επιμονής και των προσπαθειών του Γάλλου γλωσσολόγου, Πιέρ ντε Κουμπερτέν, αναβιώνει κάθε χρόνο σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο.

Άσημοι και διάσημοι Μαραθώνιοι διεξάγονται σε διάφορες γωνιές της Γης, άλλοι γνωρίζοντας διαρκή άναπτυξη και αναγνωρισιμότητα και άλλοι διατηρώντας την αγνότητα του παρελθόντος.
Πέντε μεγαλουπόλεις μπορούν να νιώθουν υπερήφανες για την εξέλιξη και την επιτυχία του θεσμού, καθώς επίσης και για τις χιλάδες κόσμου που προσελκύουν.

Virgin London Marathon


Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου αποτελεί μία επιπλέον αφορμή για να επισκεφθεί κάποιος την ούτως ή άλλως δημοφιλή πόλη με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. «Συστήθηκε» στο κοινό το 1981 και έκτοτε κέρδισε με το... σπαθί του παγκόσμια αναγνώριση.
Διεξάγεται κάθε Απρίλη και κάθε χρόνο που περνά, προσελκύει όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Το 2013, αυτοί που ξεκίνησαν την... περιπέτειά τους με φόντο τον Τάμεση και την ολοκληρωσαν στα Παλάτια του Μπάκιγχαμ ήταν περισσότεροι από 35.000.

New York City Marathon


Η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται φιλοξενεί έναν από τους διασημότερους Μαραθωνίους στον κόσμο. Χρονιά έναρξης του θεσμού ήταν το 1970, όταν 55 θαρραλέοι αθλητές δοκίμασαν τις αντοχές τους. Το 2013, αυτοί που τους μιμήθηκαν ήταν... αρκετά περισσότεροι και συγκεκριμένα 50.304, πολλοί εκ των οποίων ταξίδεψαν στις ΗΠΑ από όλες τις ηπείρους της Γης. Διεξάγεται παραδοσιακά την πρώτη Κυριακή κάθε Νοέμβρη.

Boston Marathon


Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς και διάσημους Μαραθωνίους. Ξεκίνησε ως θεσμός το 1897, απόρροια του ενθουσιασμού των Αμερικανών για την επιτυχία των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν διεξαχθεί έναν χρόνο νωρίτερα στην Αθήνα.
Από τους 18 συμμετέχοντες της πρώτης ιστορικής κούρσας, φτάσαμε στους 30.000 κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με κορυφαία στιγμή τον Μαραθώνιο του 1996, στον οποίο έδωσαν το παρών 38.708 άτομα.
Μαύρη σελίδα στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία του σύγχρονου αθλητισμού, αποτελεί το τρομοκρατικό χτύπημα της 15ης Απρίλη του 2013. Τρεις περίπου ώρες πριν τερματίσουν οι πρώτοι συμμετέχοντες, δύο βόμβες εξερράγησαν με αποτέλεσμα τρεις θεατές να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 200 να τραυματισμούν, κάποιοι εκ των οποίων πολύ σοβαρά.

Berlin Marathon



Το ιστορικό Βερολίνο, που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, ζει σε ρυθμούς Μαραθωνίου κάθε Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα. Η διοργάνωση «γεννήθηκε» το 1974, βίωσε τις δυσκολίες της διάσπασης, αλλά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έπειτα, ξεκινά και ολοκληρώνεται στην Πύλη του Βραδεμβούργου.
Η χρονιά-σταθμός στην ιστορία του θεωρείται το 2008, όταν 40.827 άτομα από 107 χώρες τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Τokyo Marathon


Είναι πιο «φρέσκος» από τους υπόλοιπους, καθώς έκανε «πρεμιέρα» μόλις το 2007, ωστόσο δεν θεωρείται νέα μόδα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς αποτελεί το πάντρεμα των δύο μαραθωνίων που προυπήρχαν.
Διεξάγεται κάθε Φεβρούαριο και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Το 2007 συμμετείχαν 30.000 άτομα, ενώ το 2013, οι αιτήσεις έφτασαν τις 303.450!


Πηγή : newsbomb.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου