Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κοντά σε μια επώδυνη συμφωνία για την επόμενη μέρα


Μακρά ήταν η νύχτα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης. Η πλευρά των δανειστών έχει ζητήσει από την Αθήνα να στείλει άμεσα τον κατάλογο των μέτρων που προτείνει προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης περιμένει το «ok» του Μαξίμου προκειμένου να στείλει τη λίστα με τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό προσανατολίζεται στην αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ για μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, προσπαθώντας όμως να εξαιρέσει τα φάρμακα, σε αλλαγές στο ασφαλιστικό τόσο για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης για όσους έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/1975, όσο και στο ΕΚΑΣ και το πάγωμα των όποιων αυξήσεων την επόμενη διετία. Μάλιστα έχει συζητηθεί και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης -τελευταία πενταετία- γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των κύριων συντάξεων για την κατηγορία αυτή.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα δημοσιονομικά να «προσφέρουν» περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, ώστε να πεισθεί η τρόικα -η οποία πάντως επιμένει για 2,5 δισ. τρύπα στο 2015- ώστε να έρθει στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα το σκληρό μπρα-ντε-φερ με τους δανειστές προκαλεί έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο αφενός για τη στάση των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ όταν τα μέτρα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή, αφετέρου για το κλίμα που δημιουργούν εν όψει των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητική πηγή, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία η οποία δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ακόμη και το Σαββατοκύριακο, ενώ η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί παράταση του μνημονίου για περισσότερο από ένα μήνα και αυτό για τεχνικούς λόγους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Πηγή : naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου