Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τροπολογία για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών δραστών ειδεχθών αδικημάτων


Ολοκληρώθηκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, το κείμενο της τροπολογίας με την οποία θα είναι δυνατή η άμεση δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δραστών ειδεχθών αδικημάτων για την προστασία της δημοσιάς ασφάλειας, ήδη, είναι έτοιμη και άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή.
Μετά το συμβάν με τον Αλβανό κακοποιό, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σκόρπισε τον τρόμο στο Μικρολίμανο, αποκαλύφθηκε το νομοθετικό κενό, ότι σε ανάλογες περιπτώσεις σκληρών αδικημάτων δεν μπορεί να δοθεί άμεσα η φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι εισαγγελείς μπορούν να εκδίδουν, άμεσα, διατάξεις δημοσιοποίησης των στοιχείων (φωτογραφιών) κατηγορουμένων μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η φωτογραφία του Αλβανού δράστη στο Μικρολίμανο δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, καθώς η σχετική νομοθεσία για ανάλογες περιπτώσεις προβλέπει την επίδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης για τη γνωστοποίηση των προσωπικών δεδομένων του (της φωτογραφίας) στην κατοικία του και εάν δεν βρεθεί στη διεύθυνση κατοικίας του, πρέπει η απόφαση να θυροκολληθεί στη διεύθυνση της τελευταίας γνωστής διαμονής του, έτσι ώστε να έχει -εάν το επιθυμεί- το χρονικό περιθώριο των 48 ωρών που προβλέπει ο νόμος των προσωπικών δεδομένων, να προσφύγει με ένσταση κατά της απόφασης.
Η αστυνομία είχε στείλει τη δικογραφία με το όνομα το δράστη της δολοφονικής απόπειρας στην Εισαγγελία Πειραιά, ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας στα ΜΜΕ, αφού η Εισαγγελία επικαλέστηκε την διαδικασία των 48 ωρών, η οποία λήγει αύριο, Τρίτη 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγητική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας αναφέρει ότι η τροπολογία «κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για τη σύλληψή τους».

Η τροπολογία θα ενσωματωθεί ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και 4139/2013.

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη και η φωτογραφία του, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα γίνεται άμεσα στις περιπτώσεις εγκλημάτων «των οποίων ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».

Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου