Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Κηδεία αεροπόρων ...72 χρόνια μετά τον θάνατό τους!


Τρεις βρετανοί αεροπόροι της RAF και ένας καναδός αεροπόρος της RCAF, οδηγήθηκαν στην τελευταία κατοικία τους με στρατιωτικές τιμές, σε κηδεία που πραγματοποιήθηκε, ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά ...72 χρόνια μετά τον θάνατό τους, που συνέβη το 1942!

Ο ανθυποσμηναγός Τσαρλς Τζορτζ Φοξ από το Λονδίνο της Αγγλίας, 31 ετών, ο Ανθυποσμηναγός Άντονυ Γουίλλιαμ Λόρενς, 21 ετών από το Σάρρευ της Αγγλίας, ο Λοχίας Ρόμπερτ Έρνεστ Λάκοκ, 21 ετών από το Έσσεξ της Αγγλίας, ο Λοχίας Γουίλλιαμ Μπέιρντ, 25 ετών από το Κάλγκαρι του Καναδά παρέμεναν αγνοούμενοι από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, όταν το αεροσκάφος τους τύπου Avro Anson είχε εξαφανισθεί καθώς πετούσε πάνω από την περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Το πλήρωμα άνηκε στη Μονάδα 32 Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης της Βασιλικής Καναδικής Αεροπορίας. Είχε αναχωρήσει για εκπαιδευτική πτήση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Σύμφωνα με την Καναδική Αεροπορία, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 100 ιπτάμενοι έχασαν τη ζωή τους πάνω από την περιοχή Patricia Bay του Βανκούβερ όπου κατέπεσε το Avro Anson.


Ο Καναδάς διαθέτει δασικές περιοχές όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι σπάνια. Έτσι, τα συντρίμμια του Avro Anson εντόπισε τον Οκτώβριο του 2013, ακριβώς 71 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, μια εταιρεία υλοτομίας, που πραγματοποιούσε εργασίες υλοτόμησης στο νότιο νησί του Βανκούβερ. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους παρέμεναν ασύλητα, όπως και οι σοροί των αεροπόρων.

Εξαιτίας όμως των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καναδικού χειμώνα, οι σοροί των αεροπόρων ανασύρθηκαν από το καναδικό τμήμα Εθνικής Άμυνας και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, μήνες μετά, την άνοιξη του 2014.

Ο Υπουργός Άμυνας του Καναδά, Ρομπ Νίκολσον, δήλωσε πως “ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, και ίσως εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό και λυτρωτικό να μπορούμε επιτέλους να μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους άντρες που πρόσφεραν τη ζωή τους την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που τόσο αξίζουν", συνεχίζοντας, “αυτή η τελετή αποδεικνύει στις οικογένειες (των στρατιωτικών) πως η θυσία των δικών τους ποτέ δεν θα ξεχαστεί.”


Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να οδηγήσουν από κοινού στον τελευταίο τόπο κατοικίας τους, τους τέσσερις ήρωες του Β' Παγκοσμίου, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.
Οι αεροπόροι, τάφηκαν στις 10 Νοεμβρίου του 2014, με έξοδα της Κοινωφελούς Επιτροπής Μνημείων Πολέμου σε στρατιωτικό νεκροταφείο της Βικτόριας στην Βρετανική Κολομβία. Σε μια συγκινητική τελετή, ο αιδεσιμότατος (Σμήναρχος) Νικ Μπάρρυ τόνισε πως “Οι ιπτάμενοι που τάφονται σήμερα χάθηκαν δίχως να αφήσουν ίχνος το 1942, και για τους οικείους τους και όποιον τους αγαπούσε, η απώλεια πρέπει να είχε προκαλέσει ανυπολόγιστο πόνο.” Τον ομαδικό τάφο ανέλαβε να συντηρεί η εν λόγω επιτροπή.
Ειδικά για την τελετή, εκπρόσωποι της RAF μετέβησαν από την Βρετανία ώστε να παραστούν και να τιμήσουν τους τρεις βρετανούς αεροπόρους.


Ένας από τους εκπροσώπους της RAF, ο Σμήναρχος Μπάρρυ, δήλωσε "Ήταν μεγάλη μου τιμή, που συμμετείχα σε αυτό το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας των αγνοουμένων," είπε .
Κλείνοντας :"Εκ μέρους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, χαιρετίζουμε την αφοσίωση, το θάρρος και τη θυσία τους. Per Ardua ad Astra" (χαιρετισμός της RAF που σημαίνει «Μετά κόπων, στα άστρα»)



Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert
Πηγή: Royal Canadian Air Force Public Affairs


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου