Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Και ένοπλοι στο πλοίο με τους 700 μετανάστες




Υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες άρχισε πριν από λίγη ώρα η ρυμούλκηση του φορτηγού πλοίου «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάντι, το οποίο από τα ξημερώματα έχει μείνει ακυβέρνητο, 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας. Στο πλοίο εκτιμάται ότι επιβαίνουν περίπου 700 παράτυποι μετανάστες.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε τελικώς να «δέσει» το φορτηγό πλοίο, αργά το απόγευμα και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησής προς τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται και ένοπλοι πέραν των παράτυπων μεταναστών.
Η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Κοντά στο πλοίο βρίσκονται, επίσης, τέσσερα παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πέταξε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ελικόπτερο επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο διασώστες, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης. Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος προς την Κρήτη.

Η όλη επιχείρηση διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί εντάσεως 8 μποφόρ και το ύψος του κύματος φθάνει τα 3 μέτρα.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε απόσταση 60- 70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 700 παράνομοι μετανάστες.


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου