Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

36 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη σύγχρονη δουλεία - έκθεση



Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ή 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν ως δούλοι, μια έρευνα από την ομάδα εκστρατείας κατά της δουλείας Walk.

Η Global Index δουλεία αναφέρει  ότι η Ινδία έχει τους περισσότερους σκλάβους συνολικά και η Μαυριτανία έχει το υψηλότερο ποσοστό.

Το σύνολο της παγκόσμιας δουλείας είναι 20% υψηλότερη από ότι για το 2013.

Η έκθεση ορίζει ως σκλάβους τους ανθρώπους που υπόκεινται σε καταναγκαστική εργασία, τη δουλεία του χρέους, της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης για τα χρήματα και αναγκάζονται ακόμα και σε δουλικό γάμο.

Η δουλεία αναφέρεται στην Global Index με την σύγχρονη έννοια του όρου, και όχι ως αναφορά της ευρέως εκτός νόμου γνωστής ως παραδοσιακή πρακτική όπου οι άνθρωποι έμπαιναν στην δουλεία και αντιμετωπίζονταν ως ιδιοκτησία ενός άλλου ατόμου.

Το 2012, η ​​Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα της καταναγκαστικής εργασίας.

Η οργάνωση περπάτησε και στις 167 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα και βρήκε αποδείξεις σύγχρονης δουλείας και στις 167 χώρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Αφρική και η Ασία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξάλειψη της δουλείας, ενώ η πρακτική είναι λιγότερο διαδεδομένη στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 14 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σαν σκλάβοι στην Ινδία. Δίπλα στο δείκτη έρχεται η Κίνα, με πάνω από 3 εκατομμύρια σκλάβους, που ακολουθείται από το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν.

Η Ρωσία κατέχει την πέμπτη θέση. Η οικονομία της χώρας λέγεται ότι στηρίζονται σε υπόδουλους διακινούμενους εργαζόμενους στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Μαυριτανία έχει εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο αριθμό δούλων ως ποσοστό του πληθυσμού και είναι το 4%. Πολλοί άνθρωποι στην αφρικανική χώρα κληρονομούν το καθεστώς σκλάβος από τους προγόνους τους.

Η έκθεση απευθύνει έκκληση σε μιά ευρύτερη διεθνή συνεργασία για δουλεία. Θέλει οι κυβερνήσεις να αυξήσουν τις κυρώσεις για την παράνομη διακίνηση και να ασκήσει πίεση στις επιχειρήσεις ώστε να πατάξει τη χρήση των σκλάβων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Η Global Index δουλεία εκδόθηκε για πρώτη φορά το περασμένο έτος. Η αύξηση στο συνολικό ποσό από το 2013 αποδόθηκε από τους συντάκτες της έκθεσης για την καλύτερη δεδομένα και τη μεθοδολογία, και όχι σε μια εκθετική αύξηση του αριθμού σκλαβωμένη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εισηγμένη στο top 10 χώρες στην ανάληψη δράσης κατά της δουλείας. Κοινοβούλιο της θα συζητήσει ένα νόμο αυτή την εβδομάδα που θα επιτρέψει αυστηρότερες ποινές για την εμπορία ανθρώπων.

Οι Κορυφαίες πέντε χώρες με το υψηλότερο ποσοστό των δούλων επί του ποσοστού των πολιτών της χώρας.

Μαυριτανία - 4%

Ουζμπεκιστάν - 3,97%

Αϊτή - 2,3%

Κατάρ - 1,36%

Ινδία - 1,14%

Αριθμητικά στοιχεία από την Global Δουλείας Δείκτη, 2014


Πηγή : BBC

Επιμέλεια : newsotherwise.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου