Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Reuters: Αλλάζει γνώμη η Ελλάδα για την έξοδο από το πρόγραμμα



Ως αλλαγή πλεύσης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, εκτιμάται ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να ζητήσει να λάβει μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την Ευρώπη, μετά την απεμπλοκή της από το πρόγραμμα δανειοδότησης του ΔΝΤ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε ανταπόκριση του από τις Βρυξέλλες.
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα μεταβάλλει τη στάση της όσον αφορά τον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει μια γραμμή πιστώσεων για να αντικαταστήσει τις πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters χωρίς να τις κατονομάζει.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν στο Reuters ότι η Αθήνα μοιάζει να ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, μετά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από ισχυρά κράτη της ΕΕ — αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης.
«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια ολοσχερής διακοπή των προγραμμάτων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις δεν σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει στήριξη από τους πολίτες τερματίζοντας τους όρους του δανεισμού της χώρας, ειδικά από το ΔΝΤ, αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμη πολύ ευάλωτη ώστε η Αθήνα να βασιστεί στις χρηματαγορές.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έπεσε κατά 11% και πλέον τις τελευταίες δύο ημέρες ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης και πλέον στο 7,85% σήμερα, υπενθυμίζει το Reuters.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού από τους εταίρους της και επαρκείς πιστώσεις για να αντικαταστήσει αυτές που θα σταματήσει να λαμβάνει από το ΔΝΤ.
Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ που κρίνουν ότι αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας στους ιδιώτες επενδυτές.
Κληθείς να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές το 2015, ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι». «Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα στήριξης από μέρους της ευρωζώνης ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δισ. ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τερματιστεί το πρόγραμμα αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, κάτι όμως στο οποίο δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Το Reuters συσχετίζει τις εξελίξεις και τη εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εάν δεν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015 και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης.
«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ εμφανίζεται στην Ελλάδα ως ο κακός της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι Έλληνες θέλουν να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ και να διαπραγματευθούν με την ευρωζώνη» μια νέα διευθέτηση, πρόσθεσε. Η τρόικα —Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ— θα εξαφανιζόταν. «Σε ό,τι αφορά την ελληνική εσωτερική πολιτική, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα» έτσι, σχολίασε άλλος αξιωματούχος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα την 8η Δεκεμβρίου.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια Γραμμή Πιστώσεων με Ενισχυμένους Όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα επέτρεπε η Ελλάδα να παραμείνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων και εγγυημένων αξιόγραφων της ΕΚΤ, που αφορά μόνον χώρες οι οποίες εφαρμόζουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου