Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

NOW Θέμα : Που είναι οι αστυνομικοί από τα τμήματα ασφαλείας;



Συζητάγαμε στο newsotherwise για το θέμα της αστυνόμευσης και μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τα τμήματα ασφαλείας στους δήμους των Αθηνών σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Σκεφτήκαμε ότι ήταν ένα καλό θέμα για να το αναδείξουμε και να το παρουσιάσουμε κάνοντας πρώτα μία έρευνα και έτσι λαμβάνοντας εντολή από το αφεντικό ρίχτηκα στην ενημέρωση.
Πραγματικά άρχισα να επισκέπτομαι τα τμήματα ασφαλείας κυρίως πότε για μια ερώτηση γενικής φύσεως και πότε ευθέως λέγοντας την ιδιότητα μου για μια έρευνα.
Αυτό που προέκυψε είναι ότι η ασφάλεια μετά της 10 το βράδυ δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός για να μείνει την νύχτα σας αξιωματικός υπηρεσίας έστω και εάν είναι αστυφύλακας.
Βλέποντας το πρόγραμμα υπηρεσιών η δύναμη ενός τμήματος ασφαλείας ενός νορμάλ Δήμου μπορεί να είναι για την αστυνόμευση και την προστασία των πολιτών 25 με 30 άτομα αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αλλά η πραγματική εικόνα με γραμματείες, ταυτότητες κτλπ είναι μόλις 6 με 8 όλη την βάρδια.
Ρίχνοντας μια ματιά στις υπηρεσίες ο ένας είναι σε διάθεση του τάδε πολιτικού κάτω από το σπίτι του, ο άλλος είναι για μεταγωγές κάθε είδους κακοποιών στα δικαστήρια, κάποιοι δικαιολογούνται στην ΕΥΠ με αποτέλεσμα να είναι σε κάθε τμήμα ασφαλείας ο διοικητής ο υποδιοικητής και άλλα 2 με 3 άτομα χωρίς τους 2 η 3 που είναι στις ταυτότητες και στην γραμματεία για να αστυνομεύσουν και να υποδεχθούν το πολίτη που έχει πρόβλημα.
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που σε περίπτωση κάποιου σοβαρού συμβάντος δεν έχουν προσωπικό να στείλουν να το ελέγξουν και αναγκαστικά απευθύνονται στην ομάδα Δίας που ευτυχώς υπάρχουν και αυτά τα παιδιά.
Δεν είναι λίγες φορές που ο πολίτης εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την ανασφάλεια που νιώθει όταν δεν βλέπει την ασφάλεια στην περιοχή του ενεργοποιημένη πλήρως.
Το βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι στα τμήματα Ασφαλείας είναι η έλλειψη προσωπικού η οποία φαίνεται στην πράξη και όχι στα χαρτιά από τα οποία το Τ/Α παρουσιάζεται πολυδύναμο.
Η δουλειά ενός διοικητή ασφαλείας είναι τόσο δύσκολη που πολλές φορές κάνει ο ίδιος ανακρίσεις και δέχεται πολίτες παίρνοντας καταθέσεις γιατί δεν έχει κάποιον να το κάνει και έτσι ο υπολογιστής παίρνει φωτιά σε μια νορμάλ ημέρα και λόγω της αυξημένης εγκληματικότητας νορμάλ ημέρα δεν υπάρχει.
Η μεγαλύτερη πληγή όπως μας δήλωσε διοικητής της ασφάλειας στα νότια προάστια είναι οι μεταγωγές που με τις ανάγκες που έχουν τα τμήματα του κέντρου αδειάζουν τα περιφερειακά τμήματα ασφαλείας από προσωπικό.
Η Κάλυψη των μέτρων ασφαλείας,  διάθεση αστυνομικών στην κάλυψη μέτρων ασφαλείας σε πορείες, εκδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες, επισκέψεις επισήμων και άλλα πολλά που απομακρύνουν την ασφάλεια από τους πολίτες για το συμφέρων των λίγων.

Σε ερώτηση μας "γιατί τα τμήματα ασφαλείας το βράδυ είναι κλειστά και πώς θα εξυπηρετηθεί και θα βρεθεί λύση σε μια σοβαρή υπόθεση που χρειάζεται λήψη κατάθεσης από την ασφάλεια", μας είπαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό και δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
Υπάρχει όμως όπως μας δικαιολογήθηκαν ανακριτικό συνεργείο από την εκάστοτε υποδιεύθυνση το οποίο καλύπτει αυτό το θέμα.
Όπως μας ενημέρωσαν διοικητές κανένας δεν τηρεί το ωράριο εργασίας τους και ειδικά το χαμηλόβαθμο προσωπικό και το ωράριο μπορεί να φτάσει σύμφωνα με την ευθιξία του καθενός και 16 με 18 ώρες συνεχόμενης εργασίας και χωρίς να έχουν αντίκρισμα οι υπερωρίες τους και πάλι καλά που το 99% των αστυνομικών έχει ευθιξία.
Έτσι λοιπόν ελλείψει προσωπικού οι βάρδιες είναι 6-2 και 2-10 με ένα αξιωματικό υπηρεσίας και προσωπικό που γίνεται χίλια κομμάτια.
Οι δε αστυφύλακες που απασχολούνται στις μεταγωγές «γράφουν» καθημερινά υπερωρίες , οι οποίες φυσικά και πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος αφού δεν αντιστοιχούν σε παραπάνω χρήματα.
Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο αφού δυσκολεύονται ακόμα και σε γραφική ύλη όπως κόλες Α4, μελάνι εκτυπωτών, Fax και μόνο εταιρείες και ευυπόληπτοι κάτοικοι που γνωρίζουν το τμήμα και την συμβολή του στην ασφάλεια της περιοχής τους βοηθούν κάνοντας δωρεά την γραφική ύλη και τα αναλώσιμα. Το ίδιο συμβαίνει και στα μηχανοκίνητα μέσα απαραίτητων εργαλείων για την ασφάλεια όπως είναι αυτοκίνητα και μηχανές τα οποία όταν χαλάσουν, χάλασαν και μόνο με την ευγενική χορηγία και πάλι  πολιτών της περιοχής που θέλουν το τμήμα ασφαλείας τους να λειτουργεί φτιάχνονται αλλά όχι πάντα.
Έτσι λοιπόν το κάθε τμήμα ασφαλείας στηρίζεται στην προσωπικότητα και το κύρος του κάθε διοικητή ασφαλείας για να επιβιώσει και να λειτουργήσει σωστά, καθώς και στο πόσο συμπαθείς και γνωστός είναι στην περιοχή του και εάν είναι όλα αυτά τότε έχει αποτέλεσμα η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.
Φυσικά δεν μπορεί να γίνεται αυτό πάντα ούτε να είναι όλοι οι αξιωματικοί αγαπητοί στο κόσμο με την δουλειά που κάνουν και έτσι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει άμεση λύση στα προβλήματα για να είναι λειτουργικά από μόνα τους τα τμήματα ασφαλείας της κάθε περιοχής.
Η 24ωρη λειτουργία των τμημάτων ασφαλείας επιβάλλεται και οι πολίτες το απαιτούν και έτσι κάθε τμήμα ασφαλείας πρέπει να λειτουργεί απαλλαγμένο από μεταγωγές και μέτρα ασφαλείας για να μπορεί να επικεντρωθεί με όλη του την δύναμη στην ασφάλεια των πολιτών της περιοχής του και έτσι θα έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην μείωση της εγκληματικότητας.

Για το newsotherwise .gr

Γιάννης Αθανασίου
Δημοσιογράφος



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου