Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μενδώνη: Iσχυρές ενδείξεις για την δράση τυμβωρύχων


Την πιθανότητα ύπαρξης οριζόντιου τοίχου σφράγισης στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης δεν απέκλεισε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ για ακόμη μια φορά απέφυγε να εικάσει ποιος μπορεί να είναι θαμένος στο ταφικό μνημείο.

Στην ερώτηση αν ο τάφος είναι συλλημένος, η γ.γ. του ΥΠΠΟ απαντά: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.

Ερωτηθείσα «πώς είναι δυνατόν, μετά από τόση πολυτέλεια, να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», η κ. Μενδώνη απαντά: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».

Όσον αφορά στο αγωνιώδες ερώτημα, ποιος είναι θαμένος στην Αμφίπολη, η κα Μενδώνη κρατά και πάλι κλειστά τα χαρτιά της: «Το ποιος είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».


Πηγή : zougla.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου