Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα». Το Eurogoup «φρενάρει» την έξοδο από το μνημόνιο


Την άποψη ότι η χώρα μας δεν είναι έτοιμη ακόμα για να αποδεσμευτεί από το πρόγραμμα στήριξης εξέφρασε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειασθεί προληπτική γραμμή στήριξης, είπε πως είναι ακόμη νωρίς για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, καθώς είμαστε στη μέση της αξιολόγησης και υπάρχουν ακόμη δόσεις που πρέπει να εκταμιευθούν.

Ο ίδιος ανέφερε πως πριν από το τέλος του έτους θα εξετασθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά και από αυτή την δήλωση του επικεφαλής του eurogroup, σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή διάσκεψη  κυρίως για την πρόταση της Ελλάδος για έξοδο από το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αυτή την ώρα στην διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώνει για τις προθέσεις της Ελλάδας να εξέλθει από το δανειακό πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ το 2015. Δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της.

Ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να αναφερθεί στις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΔΝΤ και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα. Το κλίμα ωστόσο δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Λίγες μόβο ώρες πριν την έναρξη του eurogroup, το κλίμα που διαμορφώνεται δεν φαίνεται να είναι και το καλύτερο για τις ελληνικές θέσεις.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Πηγή : usay.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου