Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΓΓΔΕ: e-σφάλμα βάζει πρόστιμο σε πολίτες που πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ


Σε «ηλεκτρονικό σφάλμα» αποδίδεται από αξιωματούχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η επιπλέον χρέωση που εμφανίζεται σε πολλούς προσωπικούς λογαριασμούς φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet, οι οποίοι όμως έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τον φόρο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως επισημαίνεται, λόγω των «τερτιπιών» του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του ιδιοκτήτη ακινήτων, δεν εμφανίζεται ότι έγινε κανονικά η πληρωμή του φόρου, αλλά  προσαύξηση στο ύψος της, εμφανιζόμενης ως απλήρωτης, πρώτης δόσης.

Πρόκειται για τεχνικό λάθος που θα διορθωθεί άμεσα κι αυτόματα, δίχως να χρειαστεί να κάνουν κάτι οι φορολογούμενοι, τονίζουν αξιωματούχοι της ΓΓΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες με τις τεράστιες ουρές που σχημάτιζαν, κυρίως ηλικιωμένοι, έξω από υποκαταστήματα τραπεζών και των ΕΛΤΑ. Επί παραδείγματι, εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.

Παράλληλα, με την παρέλευση της 30ης Σεπτεμβρίου, ως την οποία είχαν παγώσει οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές ΕΝΦΙΑ, οι συμψηφισμοί υλοποιούνται κανονικά κι έτσι όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα την λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει μετά το συμψηφισμό όχι με κάποια δόση, αλλά με το συνολικό υπόλοιπο του φόρου ακινήτων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου , καθώς τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

 bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου