Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Οδοιπορικό Αλαμουντίν στην Ελλάδα!


Η κυρία Αλαμουντίν συναντάται αυτή την ώρα με τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα
Τασούλα, στο γραφείο του στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ παρόντες στη
συνάντηση είναι οι Βρετανοί νομικοί κ.κ. Πάλμερ και Ρόμπερτσον που τη
συνοδεύουν.
Η σύζυγος Κλούνεϊ είχε θερμή χειραψία με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή. Στο σύντομο διάλογο που είχαν ο κ. Τασούλας είπε στην κυρία Κλούνεϊ ότι πρέπει να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιάκαι εκείνη του απάντησε πως αυτό αποτελεί μεγάλη της επιθυμία.
Στη συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12:00, το
«παρών» δίνουν επίσης ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης
Παντερμαλής, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος
Αργυρόπουλος.
Η ομάδα της Αλαμουντίν αποχώρησε από το «Μεγάλη Βρεταννία» γύρω στις
11:35. Η σύζυγος του Κλούνεϊ χαιρέτησε τον συγκεντρωμένο κόσμο και τους
δημιοσιογράφους, όμως δεν έκανε καμία δήλωση. Ωστόσο, όταν δημοσιογράφος
της είπε πως το όνομά της στα ελληνικά σημαίνει ελπίδα, εκείνη
χαμογέλασε και έγνεψε καταφατικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα
προσπαθήσει για το καλύτερο για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.
Αυστηρά και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται σε ισχύ από χθες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» λόγω της διαμονής της Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ.
Η κυρία Κλούνεϊ, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει σε απλή σουίτα 120 τ.μ. με θέα την Ακρόπολη και όχι σε βασιλική. Σε απλές σουίτες διαμένουν και οι συνεργάτες της 36χρονης δικηγόρου.
Η παρουσία της στους χώρους του ξενοδοχείου το βράδυ της Δευτέρας ήταν διακριτική, ενώ δείπνησε στο roof garden. Στο βραδινό της, μάλιστα, είχε ζητήσει στο μενού να περιλαμβάνονται λαχανικά και φρούτα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει ελληνικές γεύσεις και ελληνικό κρασί. Η διάσημη δικηγόρος μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει κάτι παράλογο, ενώ σήμερα το πρωί δεν εμφανίστηκε στο μπουφέ του ξενοδοχείου για πρωινό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα στο εστιατόριο «Βαρούλκο» του διακεκριμένου σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, το οποίο βρίσκεται στο Μικρολίμανο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ στη χώρα μας έχει γίνει θέμα σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ. Στην διαδικτυακή έκδοση της Daily Mail, μάλιστα, το πρωί της Τρίτης ήταν η κύρια είδηση, ενώ στο ρεπορτάζ υπήρχαν δεκάδες φωτογραφίες από την άφιξή της στη χώρα μας.
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία θα προσφέρει νομικές συμβουλές για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έφτασε μαζί με την αποστολή της στις 19:00 της Δευτέρας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί την υποδέχτηκαν ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του βρετανικού Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο Νόρμαν Πάλμερ, δικηγόρος από το γραφείο όπου εργάζεται η κυρία Αλαμουντίν. Από το αεροδρόμιο και χωρίς να κάνει δηλώσεις αναχώρησε αμέσως για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» συνοδεία οχήματος της ΕΛΑΣ.
«Είμαι χαρούμενη που ήρθα στην Ελλάδα. Με τιμά η πρόσκληση και σας ευχαριστώ», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους έξω από το ξενοδοχείο, η διάσημη δικηγόρος που ειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μία σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» ανέφερε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στην επίσημη ανακοίνωσή του.
Η Αμάλ μαζί με τους συνεργάτες της θα μείνουν στην Αθήνα έως τις 16 Οκτωβρίου. Στόχος των δύο δικηγόρων είναι να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση για τις νομικές επιλογές που διαθέτει σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών.
Μαζί με τους Βρετανούς νομικούς η κυρία Αλαμουντίν θα συναντηθεί την Τετάρτη και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η 36χρονη δικηγόρος γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέταξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των τους στη χώρα μας το 2011. Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος προσεγγίζει το ζήτημα με «τόσο συστηματικό τρόπο» και πάνω σε «βάσεις που αφορούν στο διεθνές δίκαιο».
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία δυναμική παρουσία που να συμβάλει στην ανάδειξη του θέματος και ελπίζει ότι αυτή η παρουσία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών, προωθώντας την ταινία του «Μνημείων Άνδρες».
«Τα Γλυπτά οφείλουν να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο», είχε υποστηρίξει ο διάσημος ηθοποιός με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου μιας ταινίας που αντίστοιχα πραγματεύεται τη σπουδαιότητα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Εκτοτε, κάθε φορά που τον ρωτάνε σχετικά δίνει το όνομα της Αμάλ ως ειδικής για το θέμα, κάτι που κατά κάποιο τρόπο «ανάγκασε» την ελληνική κυβέρνηση να την καλέσει στη χώρα μας για να αναλάβει δράση.

Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου