Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Ιερά Σύνοδος: Χωρίς κηδεία και μνημόσυνο όσοι επιλέγουν αποτέφρωσηΧωρίς νεκρώσιμο ακολουθία και μνημόσυνα θα μένουν όσοι αυτοβούλως έχουν επιλέξει την αποτέφρωση.Τη «συνέπεια» αυτή επιβάλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Με εγκύκλιο που έστειλε στις Ιερές Μητροπόλεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώνει πως όσοι επιλέγουν μετά τον θάνατό τους την αποτέφρωση αντί της ταφής, δεν μπορούν να έχουν ούτε νεκρώσιμη ακολουθία ούτε μνημόσυνα.

Ομως αφήνει στην « ποιμαντική σύνεση και τη διακριτική ευχέρεια του οικείου μητροπολίτου» την τέλεση «απλώς τρισαγίου».

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος» και ότι « δεν είναι είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους».

Ωστόσο η Σύνοδος αναφέρει πως για να αποφευχθεί οποιαδήποτε, θεολογική, κανονική, ανθρωπολογική εκτροπή, «απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του».

Η ΔΙΣ επισημαίνει ότι με τα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 «ο νομοθετης δεν λαμβάνει υπ' όψιν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του νεκρού».

Εάν ο θανών δεν είχε εκφραστεί εν ζωή περί της μετά θάνατον επιθυμίας ταφής ή αποτρεφρώσεως του σώματός του, «η αποτέφρωση δύναται να λάβει χώρα με μόνη τη δήλωση του/της συζύγου ή 'συντρόφου', μετά του/της οποίου έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τη δήλωση των συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού».

Το παραπάνω η Σύνοδος το χαρακτηρίζει «καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κεκοιμημένου μέλους της Εκκλησίας».


Πηγή : thetoc.gr


Αντιδράσεις:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου