Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Θα αποχαιρετίσουμε τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη από τα φανάρια;


Στο επίκεντρο... μελέτης του υπουργείου Υποδομών θα βρεθούν σύντομα τα φανάρια πεζών, ενώ πρόκειται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αντικατάστασης των λαμπτήρων των φαναριών με συστήματα LED.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων ανέθεσε στο Εργαστήριο Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μελέτη που θα αξιολογήσει τα οφέλη από την τοποθέτηση συστήματος αντίστροφης μέτρησης στα φανάρια πεζών.

Στο επίκεντρο της μελέτης θα βρεθεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, ενώ θα αξιολογηθεί και η συμπεριφορά των πεζών στο σύστημα αντίστροφής μέτρησης. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα και θεωρείται ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην συμπεριφορά των πεζών κατά την διάβαση δρόμων. Πρακτικά αποτελείται από μια ηλεκτρονική συσκευή οπτικού σήματος που συνδέεται με τον φωτεινό σηματοδότη και απεικονίζει με φωτεινούς αριθμούς την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την λήξη κάθε ένδειξης του φαναριού (από κόκκινο σε πράσινο και αντίστροφα).

Στο πλαίσιο δεύτερης μελέτης (ανατέθηκε στο Εργαστήριο Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) πρόκειται να αξιολογηθούν και τα ενεργειακά οφέλη αντικατάστασης των κλασικών λαμπτήρων στα φανάρια από συστήματα LED. Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθεί το εάν κατά πόσο είναι φιλικότερη στον χρήστη η απεικόνιση των φαναριών με τεχνολογία LED, αλλά και ο βαθμός εξοικονόμησης σε επίπεδο ενέργειας.


Πηγή:www.reporter.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου