Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Το χώμα "έκρυβε" την Περσεφόνη! - Περιστέρη: Το ψηφιδωτό δείχνει ότι αυτός είναι ένας τάφος πολύ σημαντικής προσωπικότητας!


Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες από την πλήρη εικόνα του ψηφιδωτού που κρυβόταν κάτω από το χώμα στον τάφο της Αμφίπολης. Οι αρχαιολόγοι, όπως και ο κόσμος όλος, έμειναν εκστατικοί μπροστά στην εκπληκτική αυτή παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα με τον Ερμή να είναι κι εκείνος παρών.


Το τεράστιο ψηφιδωτό, που αποκαλύφθηκε σήμερα στον τύμβο Καστά θεωρείται δεν φτιάχτηκε για έναν κοινό θνητό.

Γι' αυτό και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μίλησε για μοναδικότητα.

“Η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του ψηφιδωτού σήμερα, με τη μυθολογική σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης δίνει ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό σε όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά. Έχουμε μια σύνθεση πραγματικά εντυπωσιακών και συγχρόνως μοναδικών χαρακτηριστικών σε μια μοναδική σύνθεση. Αυτό καθιστά το μνημείο όχι απλώς εξέχον και εξαιρετικά σημαντικό, αλλά του προσδίδει χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Η επανάληψη της λέξης μοναδικός και μοναδικότητα δεν είναι τυχαία. Συνδυάζεται ακριβώς με την πολύ μεγάλη σημασία ιστορική και αρχαιολογική του συγκεκριμένου ευρήματος”, είπε.

Για το ψηφιδωτό μίλησε και η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη.

“Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρήκαμε έναν τέτοιο καταπληκτικό τάφο, ένα πραγματικά απίθανο ταφικό συγκρότημα, και ακόμα πιο πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που έχουμε βρει ένα ψηφιδωτό, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του και ταυτίζεται και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, με μια παράσταση μοναδική, με τον Ερμή Ψυχοπομπό, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη που πραγματικά είναι έργο μεγάλου καλλιτέχνη και σίγουρα αυτός είναι ένας τάφος κάποιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας”.

Σήμερα λοιπόν που αποκαλύφθηκε και η τρίτη μορφή της παράστασης οι αρχαιολόγοι είδαν ότι:


- Ο γενειοφόρος άνδρας, εκτός από το στεφάνι φοράει και κόκκινο ιμάτιο
- Η Περσεφόνη έχει κόκκινα μαλλιά που ανεμίζουν με λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Στο αριστερό της χέρι φοράει κόσμημα στον καρπό.
- Στην παράσταση του ψηφιδωτού παρουσιάζεται και η τρίτη διάσταση, ιδιαίτερα στην απεικόνιση του ψυχοπομπού και της Περσεφόνης

Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου