Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ασφαλιστικές οφειλές: Ποιες χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης


Την ήρα από το στάρι προσπαθεί να ξεχωρίσει η διοίκηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών καθώς δεν είναι γνωστό ποιες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία είναι δυνατό να εισπραχθούν και ποιες χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτες είσπραξης.

Στο ξεσκαρτάρισμα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να "τρέξουν" τις διαδικασίες για τα χρέη που έχουν πιθανότητες να εισπραχθούν, καθορίζει έγγραφο του ΚΕΑΟ.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr το ΚΕΑΟ προχωρά στον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και μη, καθώς από τα συνολικά περίπου 11 δισ. ευρώ που ήδη έχουν μεταφερθεί στο κέντρο δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από αυτά μπορούν να εισπραχθούν.

Με έγγραφό του προς τα περιφερειακά ΚΕΑΟ, η συντονίστρια του κέντρου Β.Χατζηευσταθιάδου καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως "ανεπίδεκτη είσπραξης".

Ως γενικός κανόνας, ισχύουν τα όσα ορίζουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας και προβλέπουν ότι "ανεπίδεκτα είσπραξης" χρέη ορίζονται αυτά για τα οποία συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

*Να έχει κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί ακινήτων, κινητών ή απαιτήσεων του οφειλέτη.

*Να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων, αν το ύψος των οφειλών εμπίπτει στα όρια που προβλέπει ο νόμος για το αξιόποινο και έχει κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

*Να μην κατέστη δυνατή η ικανοποίηση της απαίτησης του ΚΕΑΟ στο σύνολό της ή εν μέρει για τους εξής λόγους:

1) Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή των υπεύθυνων της επιχείρησης (ή άλλων περιουσιακών στοιχείων εκτός αυτών που εκποιήθηκαν αναγκαστικά).

2) Διαπιστώθηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή των υπεύθυνων της επιχείρησης που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη.

3) Πρόκειται για οφειλέτη αγνώστου διαμονής ή για αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο εξωτερικού, για τον οποίο οι προσπάθειες ανεύρεσης της διαμονής του και είσπραξης του χρέους έχουν αποβεί χωρίς αποτέλεσμα.

4) Ο οφειλέτης αποβίωσε χωρίς να αφήσει οποιαδήποτε περιουσία και οι κληρονόμοι του αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά ή αυτή περιήλθε στο δημόσιο ως κληρονόμο με το ευεργέτημα της απογραφής.

5) Πρόκειται για οφειλέτη σε καθεστώς πτώχευσης και έχει περατωθεί η πτώχευση και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της μεταπτωχευτικής περιουσίας χωρίς αποτέλεσμα.

6) Πρόκειται για οφειλέτη υπό καθεστώς εκκαθάρισης και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

Αρχικά, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφει το έγγραφο, η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ θα εντοπίζει και θα διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Τα περιφερειακά ΚΕΑΟ στη συνέχεια, θα διενεργούν δεύτερο έλεγχο, για πιθανό εντοπισμό κινητής ή ακίνητης περιουσίας, έλεγχο μεταβίβασης περιουσίας ή και εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη.

Το πόρισμα θα κατατίθεται στην Κεντρική Υπηρεσία, η οποία θα συντάσσει τεκμηριωμένη εισήγηση για χαρακτηρισμό της οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, η οποία θα υποβάλλεται στη Διεύθυνση Εσόδων του εκάστοτε ταμείου και ο διοικητής θα είναι αυτός, που τελικά θα λαμβάνει την οριστική απόφαση.

Μάλιστα, αν η κύρια οφειλή υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, την οριστική απόφαση θα λαμβάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου