Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Κίνημα πρυτάνεων υπέρ της ασφάλειας στα πανεπιστήμια


ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗ

Μέτωπο υπέρ της φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων συγκρότησαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι ζητούν από την Πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο πρόβλημα και να ενισχύσει με τους απαραίτητους πόρους τα ιδρύματα.
Με χθεσινή του παρέμβαση το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων τόνισε ότι οι κτιριακές υποδομές των πανεπιστημίων αποτελούν δημόσια περιουσία που οφείλουμε να προστατεύουμε από κάθε απαξίωση ή καταστροφή.
Πρόσθεσαν πως οι χώροι του πανεπιστημίου θα πρέπει να φυλάσσονται και να προστατεύονται και την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία φέρουν, βάσει του νόμου, οι πρυτανικές αρχές. Ωστόσο, αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια διαλύθηκαν οι υπηρεσίες φύλαξης, ενώ «η αρμόδια πολιτεία συμπεριφέρεται σαν να μη βλέπει το πρόβλημα».
Οι πρυτάνεις ζητούν να λειτουργεί σε κάθε πανεπιστήμιο υπηρεσία φύλαξης και καλούν την πολιτεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, να συνεργαστεί με τη σύνοδο των πρυτάνεων για να ορίσει το πλαίσιο και να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς -όπως λένε- «οι τρέχουσες επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού δεν επαρκούν για να καλύψουν τη φύλαξη.

Ο Θ. Φορτσάκης επανέλαβε τη βούληση των πρυτανικών αρχών να υπάρξει και στο ΕΚΠΑ ένα σύστημα που να μην υστερεί σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και φύλαξης των μεγάλων πανεπιστημίων. Δεν είναι δυνατόν, στο κέντρο της Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να μην μπορεί να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, τόνισε ο Α. Λοβέρδος

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η κατάσταση φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση. Ανοιχτός στον διάλογο με εκπροσώπους φοιτητικών παρατάξεων, χωρίς όμως «βία και υβριστικές συμπεριφορές» εμφανίστηκε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

Εφαρμογή του νόμου

Ο πρύτανης επανέλαβε την πάγια θέση των πρυτανικών αρχών για τη λειτουργία όλων των Οργάνων όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται η ακρόαση κάθε πλευράς εκπροσώπων των φοιτητών εκτός κανονικής διαδικασίας, έτσι ώστε να μη τίθενται ζητήματα ακυρότητας.
Ως προς το ζήτημα της φύλαξης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων, επανέλαβε τη βούληση των πρυτανικών αρχών να υπάρξει και στο ΕΚΠΑ ένα σύστημα που να μην υστερεί σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας και φύλαξης των μεγάλων πανεπιστημίων, σύμφωνα πάντα και με τον νόμο, και προς το πραγματικό συμφέρον όλων των συντελεστών της πανεπιστημιακής ζωής.
Αργά χθες το βράδυ οι φοιτητές που είχαν καταλάβει το κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ αποχώρησαν από αυτό, εφαρμόζοντας απόφαση που είχαν λάβει νωρίτερα οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων στη διάρκεια της κοινής συνέλευσης που πραγματοποίησαν με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ιδρύματος.
Στη Φιλοσοφική Σχολή, οι φοιτητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν χθες κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαγραφές φοιτητών, τον τρόπο φύλαξης στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστήμιου αλλά και για τους ιδιωτικούς φύλακες.
Εν τω μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από συλλαλητήρια στα Προπύλαια, αρχικά από φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, αργότερα από διοικητικούς και αριστεριστές φοιτητές, και το απόγευμα από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.
Στην κόντρα που έχει ξεσπάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη φύλαξη του ιδρύματος παρενέβη για μία ακόμη φορά ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. «Δεν είναι δυνατόν, στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο διοίκησης του μεγαλυτέρου και ιστορικοτέρου πανεπιστημίου της Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Αθηνών, να μην μπορεί να ελέγχεται ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, στο διοικητήριο, στην πρυτανεία, στο ιστορικό εκείνο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας».
Πρόσθεσε πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μπαίνει χωρίς άδεια. «Τι πάει να πει είσαι βουλευτής; Είσαι βουλευτής για να παραβιάζεις τον νόμο; Τι πάει να πει είσαι συνδικαλιστής; Ολοι μας, όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδιοτήτων έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε στοιχειώδεις και ελάχιστους κανόνες», τόνισε αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μπήκαν τη Δευτέρα στο κεντρικό κτίριο του ιδρύματος και ακολούθησαν δεκάδες φοιτητές.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ


Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου