Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αναστάτωση στις πτήσεις λόγω μεγάλης εξόδου θαλάσσιων ίππων στην Αλάσκα


Και ξαφνικά, μία παραλία της Αλάσκας γέμισε θαλάσσιους ίππους, φέρνοντας τα πάνω - κάτω στις αμερικανικές πτήσεις.

Όλα άρχισαν πριν από λίγες μέρες, όταν περίπου 35.000 θαλάσσιοι ίπποι έκαναν την εμφάνισή τους σε ακτή της Βορειοδυτικής Αλάσκας, καθώς, σύμφωνα με τη NASA, στα μέσα Σεπτεμβρίου οι πάγοι στην περιοχή έφθασαν στο χαμηλότερο σημείο τους.

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή να πανικοβληθούν οι θαλάσσιοι ίπποι και να ποδοπατηθούν (κυρίως τα μωρά τους), η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) επαναδρομολόγησε τις πτήσεις της, ενώ στα ελικόπτερα, τα οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνα διότι είναι πολύ θορυβώδη, δόθηκαν σαφείς οδηγίες να πετούν σε απόσταση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή έξοδο θαλάσσιων ίππων στην ξηρά, οι οποίοι απειλούνται άμεσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Τα ζώα αυτά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βγουν στις ακτές» επισημαίνει στον Guardian ο Τσάντγουικ Τζέι από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία.

Οι θαλάσσιοι ίπποι είναι ζώα «ντροπαλά» και αποφεύγουν τον συνωστισμό. Επίσης, περνούν το 80% του χρόνου τους στο νερό. Έως το 2007, σύμφωνα με τον Τζέι, ήταν ανήκουστο για τους θαλάσσιους ίππους να αφήσουν τους θαλάσσιους πάγους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων ωστόσο έχει φέρει «δραστικές αλλαγές» στη συμπεριφορά τους. Είναι η έκτη φορά που θαλάσσιοι ίπποι βγαίνουν στις ακτές μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια.

Στο πλαίσιο της εναέριας έρευνας, οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στην ξηρά νεκρούς θαλάσσιους ίππους -περίπου 90- καθώς και ίχνη καφέ και λευκών αρκούδων.

Παρόμοιες έξοδοι έχουν αποδειχθεί καταστροφικοί στο παρελθόν. Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει μαζικούς θανάτους θαλάσσιων ίππων στη Ρωσία. Εκτός από τον κίνδυνο να ποδοπατηθούν, για τα συγκεκριμένα ζώα είναι επίσης πολύ δύσκολο να αναζητήσουν την τροφή τους από τις ακτές. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι θαλάσσιοι ίπποι διασκορπίζονται σε μεγάλες επιφάνειες νερού και χρησιμοποιούν κομμάτια πάγου σαν πλατφόρμες για να βρουν μύδια και άλλα οστρακοειδή, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή διατροφής τους.

Newsroom ΔΟΛ
in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου