Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Κόσοβο: "Μη βιώσιμη η κατάσταση" ...σε κίνδυνο οι Σέρβοι της περιοχής!


Την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας προτείνει ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου της Ρωσίας στην Πρίστινα, Αντρέι Σουγκόροφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeri της Πρίστινας, θεωρεί ως δικαιότερη λύση να παραχωρήσει η Σερβία στο Κόσοβο την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο και να λάβει ως αντάλλαγμα το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο Αντρέι Σουγκόροφ, αφού διευκρινίζει ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στον αφανισμό της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο.

Η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Εδώ και δεκαετίες, πολλοί Σέρβοι διανοούμενοι, αλλά και πολιτικοί, υποστηρίζουν αυτή την ιδέα ως μοναδική προοπτική για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Στη σημερινή πολιτική σκηνή της Σερβίας, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος πολλές φορές, δημόσια, τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής εδαφών.

Σε διεθνές επίπεδο, η ιδέα αυτή δεν βρίσκει ανταπόκριση, αφού στους δυτικούς διπλωματικούς κύκλους κυριαρχεί η εκτίμηση πως η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο και θα βρει, ενδεχομένως, μιμητές στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onalert.gr
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου