Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Συγκλονιστική ιστορία! Ο 8χρονος "τζιχαντιστής" του Κοσόβου


Συγκλονίζει μια ιστορία απαγωγής και επανένωσης μιας μητέρας με τον οχτάχρονο γιο της από το Κόσοβο!

Η ιστορία ξεκίνησε όταν το παιδί από την Πρίστινα του Κοσόβου, αναχώρησε για ολιγοήμερες διακοπές με τον πατέρα του. Τρεις μέρες μετά, ο πατέρας έστειλε sms στην μητέρα του παιδιού ενημερώνοντας την ότι οι δυο τους είχαν

μεταβεί στην Συρία και πως εκείνος είχε ενταχθεί στις δυνάμεις των εξτρεμιστών τζιχαντιστών της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”.

Όπως είναι φυσικό, η μητέρα ενημέρωσε τις αρχές και στη συνέχεια απελπισμένη από την αδυναμία της να φέρει πίσω το παιδί της, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σελίδα στο facebook με την επωνυμία “Bring back our boy/ Na ktheni djalin” (Φέρτε πίσω τα αγόρια μας). Σε σύντομο διάστημα, η σελίδα της στο facebook κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 12.000 ακολούθους και η δημοσιότητα σε συνδυασμό με την ευαισθησία που επέδειξαν οι αρχές του Κοσόβου κατάφεραν να φέρουν αποτελέσματα!

Η απαγωγή σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι επί πέντε μήνες το οχτάχρονο αγόρι βίωσε δίπλα στον πατέρα του, όχι μόνο τον βίαιο αποχωρισμό από την μητρική φροντίδα, αλλά και τις φρικαλεότητες του πολέμου, των εκτελέσεων και της καθημερινής ανασφάλειας που ζουν τα παιδιά της Συρίας σε καθημερινή βάση.

Την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, το θρίλερ της απαγωγής είχε αίσιο τέλος. Με παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίσθηκε ως άκρως “επικίνδυνη και ευαίσθητη”, το παιδί, άγνωστο πως, επέστρεψε στο Κόσοβο και βρέθηκε και πάλι στην αγκαλιά της μητέρας του.

facebook/ Bring back our boy (φωτογραφία από κινητό)

“Ήταν μια στιγμή που δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις να την περιγράψω” δήλωσε χαρακτηριστικά η 30χρονη μητέρα Zena Abazi, προσθέτοντας πως οι αρχές την ειδοποίησαν μόλις μια ώρα προτού συναντήσει και πάλι το μοναχοπαίδι της.

Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες του εντοπισμού του 8χρονου παιδιού στην Συρία και της επιστροφής του στο Κόσοβο, παραμένουν στην σκιά. Στα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου έχει διαρρεύσει η πληροφορία πως το παιδί εντόπισε και επέστρεψε ένα τρίτο πρόσωπο, ένας Κοσοβάρος τζιχαντιστής, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να εξασφαλίσει χάρη από τις αρχές και να του επετράπη η επιστροφή του στην χώρα, δίχως να του ασκηθούν διώξεις για τρομοκρατία όπως προβλέπει ο νόμος. Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε και αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Ο πατέρας του παιδιού σήμερα, ο Arben Zena, πιστεύεται ότι πλέον έχει μεταβεί στο Ιράκ και οι κινήσεις του παρακολουθούνται από τις αρχές του Κοσόβου, όπως και άλλων υπόπτων για ριζοσπαστικοποίηση στο Ισλάμ. Η σύζυγος του δήλωσε πως δεν έχει επαφή μαζί του εδώ και αρκετόν καιρό.

Τέλος καλό, όλα καλά επομένως, για τον οχτάχρονο Erion που βίωσε τον τρόμο του πολέμου εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι του.


Πηγή: Paris Match, Detroit Free Press, facebook
Πηγές φωτογραφιών: facebook/ Bring back our boy/ Na ktheni djalin
Πηγή : bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου