Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Κίνηση 75: «4.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας»


Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Με κεντρικό σύνθημα «Όλα από την αρχή», τουλάχιστον 4.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν άμεσα την αλλαγή πορείας, τη σύγκληση συνεδρίου με κεντρικό θέμα την αλλαγή ηγεσίας.

Τα στελέχη αυτά που συμμετέχουν στην Κίνηση των 75 αναμένεται να προβούν στις επόμενες κινήσεις τους ζητώντας αλλαγές χθες ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει τη χαμένη του ταυτότητα και όχι μόνο. Με τους μεταξύ χιλιάδων άλλων Μιχάλη Καρχιμάκη, Γρηγόρη Νιώτη, Γιώργο Πεταλωτή, Μανώλη Στρατάκη και Άσπα Παπαηλιού ζητούν άμεσα να παρθούν από τα όργανα του κόμματος οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν άμεσα σε συνέδριο και σε ανασύνταξη της παράταξης.

Με το ίδιο όνομα αυτό του ΠΑΣΟΚ και χωρίς υποκατάστατα Ελιές κλπ θα θελήσουν να γίνει η επανίδρυση του κόμματος που θα βασίζεται σε μια νέα ιδρυτική διακήρυξη που θα επισφραγίζει τις αρχές και τις αξίες του κόμματος πάνω στον άξονα του σοσιαλισμού.

Τόσο ο αριθμός όσο και το βάρος των υπογραφών φαίνεται πως θα δρομολογήσουν άμεσα εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η Κίνηση των 75 από την ημέρα της σύστασής της έχει επισημάνει πολλάκις τη φθορά που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία χωρίς να αποκομίζει κανένα όφελος αφού έχει διαλύσει την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ. Η Κίνηση των 75 επισημαίνει πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κλείσει τον κύκλο της ήττας με την αυτοκριτική του, να αποκτήσει αυτονομία, να αλλάξει πολιτική και να αποκτήσει θεσμικά δημοκρατικό χαρακτήρα».

Μόνο με αυτόν τον τρόπο τονίζουν πως η παράταξη εκτός από δύναμη ευθύνης θα γίνει και δύναμη ελπίδας.

Aναλυτικά το κείμενο:

Οι κρίσιμες εξελίξεις στην χώρα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του Μαΐου, θέτουν όλους προ των ευθυνών μας.

Παρά την επιχείρηση απαξίωσης και εγκατάλειψης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την υιοθέτηση ενός νέου προεκλογικού σχήματος της ΕΛΙΑΣ.

Παρά τις «συγκολλήσεις» κορυφής προσώπων, χωρίς πολιτικό στίγμα, διακινητές μόνο των προσωπικών τους πολιτικών υποστάσεων.

Το «κατασκεύασμα» της ΕΛΙΑΣ κατάφερε να χάσει σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2012, ενώ η συσπείρωση των άλλων μισών επήλθε μέσα από την συναισθηματική και πολιτική σχέση τους με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως μια ακόμη ευκαιρία για τη διάσωση του Κινήματος.

Το αποτέλεσμα αυτό και δεδομένου ότι η χώρα δεν βρίσκεται στο πολιτικό και ανθρωποφαγικό κλίμα του 2012 συνιστά ιστορική αποτυχία και αποτελεί το τελευταίο σήμα της κοινωνίας για το μέλλον της παράταξης.

Τώρα πλέον κανείς μας δεν νομιμοποιείται να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Η αναζήτηση εσωτερικών εχθρών και η χρησιμοποίηση όρων όπως «5η φάλαγγα», «υπονομευτές», «καλικάντζαροι» και άλλων ανεπίτρεπτων χαρακτηρισμών για στελέχη που όχι μόνο δεν κλήθηκαν ποτέ να συμβάλουν στην διαμόρφωση των εξελίξεων,  αλλά αποκλείστηκαν κιόλας από αυτές και η διάθεση στέρησης του δικαιώματος λόγου,  επί της ουσίας συνιστά επικίνδυνη και αντιδημοκρατική εκτροπή για την παράταξη μας, φαινόμενο που σε κάθε περίπτωση δεν ταιριάζει με ένα προοδευτικό, πόσο δε μάλλον σε Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως κάποια πράγματα ηχούν ξένα σε κύκλους της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 Όμως στο κίνημα μας μάθαμε , μέσα από τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις , να προχωράμε και να έχουμε επιτύχει ώστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να  γράψει ιστορία για την Πατρίδα και τον Λαό . Γιατί κοινός τόπος αυτών είναι η αγωνία για την παράταξη και για τον τόπο.

Αυτή την αγωνία βλέπουμε σήμερα να λείπει.

Για αυτό στεκόμαστε με απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών μας , με κάθε ειλικρίνεια απέναντι στα χιλιάδες στελέχη , μέλη και φίλους, που αγωνιούν για το μέλλον του κινήματος και ζητάμε ο καθένας μας να αναλάβει  τις ευθύνες του.

Με βάση λοιπόν τα μέχρι τώρα δεδομένα, θέτουμε τρία άμεσα ζητήματα και ζητάμε απ όλους να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.

Πρώτον:

Ζητάμε  συνέδριο ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώτα και κύρια από οτιδήποτε άλλο. Ένα πραγματικό συνέδριο, αξιόπιστο, με χρόνο για προσυνεδριακό διάλογο, με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες και τους συμμετέχοντες.

Ένα συνέδριο πρωτίστως ΠΑ.ΣΟ.Κ για να μιλήσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους τούτες τις ιστορικές στιγμές όλα τα στελέχη μας. Πρώην και νυν.

Όλα τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος.

Αυτό να αποτελέσει όπως και καταστατικά περιγράφεται από το κίνημα μας το κυρίαρχο όργανο ,  που θα αποφασίσει τα πάντα.

Δεύτερον:

Αλλαγή πολιτικής. Ζητάμε το συνέδριο να μην είναι ξανά μια προεκλογική φιέστα ή μια στείρα αντιπαράθεση προσωπικών στρατηγικών.

 Θέλουμε ένα συνέδριο που θα αποφασίσει αλλαγή πολιτικής για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε ξανά στην κοινωνία.

Ένα συνέδριο που θα καταθέσουμε το δικό μας εθνικό προοδευτικό  σχέδιο εξόδου από την κρίση, απέναντι στην στείρα, συντηρητική και αντιλαϊκή πολιτική, που προωθεί και επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία ,  αλλά και στον ανεύθυνο λαϊκισμό από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Ένα Εθνικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει:

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του χρέους,την έξοδο από το μνημόνιο, το τέλος της εποπτείας από τρόικα και ΔΝΤ,
Ένα σχέδιο για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη,
Μια Εθνική Στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη,
Μια συμφωνία κατ’ ελάχιστο των κομμάτων στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το κράτος, το πολιτικό σύστημα, την δικαιοσύνη.

Τρίτον:

Όλα από την αρχή. Σήμερα έχει εκ των πραγμάτων τεθεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τους μη γνωρίζοντες και θέμα ακολουθούμενων πολιτικών και θέμα προσώπων και θέμα συμμαχιών.

Οι νέες συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος με αυτήν την πολιτική και τα πρόσωπα, μας γυρίζει την πλάτη.

 Απαιτείται μια νέα πολιτική πρόταση που θα αναγνωρίζει το σύνολο των νέων πραγματικοτήτων  σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

Πρόσωπα που θα μπορούν να υλοποιήσουν αυτήν την πολιτική και θα ανταποκρίνονται στην ιστορική διαδρομή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποτελώντας ελπίδα ανάταξης για το κίνημα , με κυρίαρχα τα στοιχεία της σύνθεσης , των πρωτοβουλιών ,της σύγκρουσης με ότι υπονομεύει τη ζωή των ανθρώπων, με ότι δημιουργεί συνθήκες ανισοκατανομής του πλούτου προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών ,της ενότητας , της ανανέωσης και της αποκατάστασης της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος.

Και τέλος οι συνθήκες θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις. Χωρίς να γίνουμε ουρά και παρακολούθημα κανενός.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής :

Α. Έχουμε από διετίας ως  Κίνηση των 75-ΠΑ.ΣΟ.Κ. , διατυπώσει, με καθαρότητα και θάρρος ότι η διμερής σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία μας ζημίωσε πολιτικά και αλλοίωσε την φυσιογνωμία του Κινήματος στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του.

Μια Ν.Δ. , που επιπροσθέτως εξαπάτησε τον ελληνικό λαό οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές στην πιο δύσκολη συγκυρία το 2012, με ψεύτικη ελπίδα  μέσα από τις θεωρίες των κάλπικων Ζαππείων , και της δήθεν εξασφάλισης των ανύπαρκτων 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ασφαλώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει ως κόμμα ευθύνης να συμβάλλει  στην πολιτική σταθερότητα , και τη διάσωση της πατρίδας αλλά και της κοινωνίας .

Όμως αυτό δεν αφορά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Δεν αφορούσε χθες και ίσως αύριο το ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ;
Δεν αφορούσε και δεν αφορά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου;

Πρέπει να είναι πάντα και μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό που θα σηκώνει το βάρος του πολιτικού κόστους για το  καλό της χώρας, είτε ως κόμμα του 44% , είτε ως τυχόν τρίτο ή τέταρτο κόμμα να συμπράττει ως ουρά του ενός ή του άλλου πρώτου κόμματος;

Φρονούμε ότι , εφόσον ο Λαός αποφασίσει κυβέρνηση συνεργασίας , όποτε γίνουν οι εκλογές , το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να επισημάνει με κάθε τρόπο  ,την εθνική και ιστορική ευθύνη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου , ιδιαίτερα δε των δύο πρώτων κομμάτων , για την ανάληψη των ευθυνών τους.

Η όποια συμμετοχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε ένα τέτοιο σχήμα κυβερνητικής συνεργασίας  θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αναλυτικής και πλήρους διαπραγμάτευσης για ένα σαφές φιλολαϊκό και προοδευτικό πρόγραμμα που θα έχει εγκριθεί από ένα κομματικό ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ , κατά το πρότυπο του SPD Γερμανίας μετά τις πρόσφατες Γερμανικές εκλογές.

Β. Οι αλλαγές πολιτικών, δομών και προσώπων μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ευθύνες του Κινήματος, να μη συμβάλλει  στην  πολιτική αποσταθεροποίηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας όπως και στα 40 χρόνια της διαδρομής του και των αγώνων του.

Γ. Πιστεύουμε ότι πολλές από τις προτάσεις που έχουμε διατυπώσει  ήδη ως κίνηση των  75 -ΠΑ.ΣΟ.Κ.  για αλλαγή πολιτικής που θα προταθούν για να  εγκριθούν από το συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα μπορούσαν ήδη να έχουν αποτελέσει προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν είχε ακολουθηθεί η οδός ενός διαρκούς και συντονισμένου διαλόγου μέσα στην Κεντρική Επιτροπή και στα όργανα του Κινήματος όπως  π.χ. οι ολοκληρωμένες προτάσεις πολιτικής που καταθέσαμε και ανακοινώσαμε πριν 11 μήνες ως Κίνηση 75 – ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως :

·         Οι προτάσεις μας για ένα σχέδιο κοινωνικής συνοχής

·         Οι προτάσεις μας για τη θωράκιση της Δημοκρατίας

·         Οι προτάσεις μας για τη στήριξη των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων

·         Οι προτάσεις για την επιχειρηματικότητα των νέων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

·         Οι προτάσεις με ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την αντιμετώπιση της καταλήστευσης 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την υπεξαίρεση του ΦΠΑ

·         Οι προτάσεις με ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την άντληση μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων  από την φορολόγηση των αφορολογήτων εμβασμάτων του εξωτερικού μέσω της ηλεκτρονικής λίστας εμβασμάτων που τηρεί από το 2000 η Τράπεζα της Ελλάδος

·         Οι πρωτοβουλίες διαλόγου με την δικαιοσύνη για την ταχεία εκδίκαση του ενός εκατομμυρίου περίπου εκκρεμών οικονομικών ,  αναπτυξιακών και φορολογικών  υποθέσεων

·         Οι προτάσεις για στελέχωση και ορθολογική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στην οικονομία , στην αγορά, στην υγεία , στην ασφάλιση , στην εργασία , στη διατροφική αλυσίδα κ.τ.λ. για αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις σε ότι αφορά το δημόσιο συμφέρον

·         Οι προτάσεις για διαφάνεια και της διοχέτευσης στην πραγματική οικονομία μεγάλου μέρους των δεκάδων δις Ευρώ που διετέθησαν μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων στις τράπεζες από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων .

Δ. Το εξαγγελθέν συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» θα πρέπει να συζητηθεί και αποφασιστεί  ΜΕΤΑ την διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. . Είναι οφθαλμοφανές ότι :

·         Η επιτυχία των όποιων πρωτοβουλιών για την επανένωση της κεντροαριστεράς και της συνεργασίας όλων των δυνάμεων της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, προϋποθέτει ένα αναγεννημένο , ισχυρό, ενωμένο, ανανεωμένο και με προοδευτικό λόγο ΠΑ.ΣΟ.Κ..

·         Η επανάληψη του εγχειρήματος της ΕΛΙΑΣ ως « Δημοκρατική Παράταξη» , με μόνο πολιτικό αποτέλεσμα την επιστροφή όσων λίγων έφυγαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ευπρόσδεκτοι ασφαλώς) , δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν την προσπάθεια σε πλήρη αποτυχία, με κίνδυνο όχι μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις στην εκλογική  προσπάθεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και με κίνδυνο να επηρεάσουν αρνητικά την ιστορική αναγκαιότητα της επανένωσης της Δημοκρατικής Παράταξης.


·         Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε ότι μόνο ένα έκτακτο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να καθορίσει τους πολιτικούς όρους ανάληψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Διεκδικώντας την ιστορική μας δικαίωση.

Διεκδικώντας αποκατάσταση των δυνάμεων μας σε κεντρική κομματική έκφραση όλων εκείνων των κοινωνικών μας δυνάμεων που καταγράφουν συνεχώς επιτυχίες στην Αυτοδιοίκηση, στους χώρους δουλειάς, στις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις, δυνάμεις που η σημερινή ηγεσία δεν μπόρεσε να φέρει κοντά της.

Αρνούμαστε την στρατηγική μας ταύτιση με τον ιστορικό μας πολιτικό αντίπαλο, που είναι η δεξιά.

Δεν μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , σεβόμενο την ιστορία και την προσφορά του ,  να έχει μοναδικό σύμμαχο την δεξιά και αντίπαλο όλη την Αριστερά.

Πιστεύουμε ότι το συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να καθορίσει την ευθύνη μας για την ανασύνταξη και αναγέννηση του Κινήματος.

Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα μικρό και φοβικό ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Θέλουμε να αγωνιστούμε για ένα μεγάλο ΠΑ.ΣΟ.Κ. κορμό της Δημοκρατικής Παράταξης.

Θέλουμε να κατοχυρώσουμε μέσα από το συνέδριο την επανένωση μας με τις εκατοντάδες χιλιάδες των στελεχών , μελών , φίλων και ψηφοφόρων του Κινήματος, μέσα από την επανακατοχύρωση  της Σοσιαλιστικής πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος, των αρχών και ενός προοδευτικού προγράμματος που θα εκφράζει και θα δίνει ελπίδα στον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στις μη προνομιούχες τάξεις.

Να διατηρήσουμε την αυτοτέλεια και την πολιτική αυτονομία ενός ΠΑ.ΣΟ.Κ. που διαρκώς θα διευρύνει την επιρροή του στην κοινωνία και θα συνδέει το σήμερα και το αύριο με τις παρακαταθήκες του ιστορικού του παρελθόντος.

Να αρνηθούμε ένα μικρό και εξαρτημένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. , ουρά είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΓ: Μεταξύ των 4000 στελεχών συμμετέχουν τα μέλη της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και κίνησης 75:

Καρχιμάκης Μιχάλης, Νιώτης Γρηγόρης, Πεταλωτης Γιώργος, Στρατάκης Μανώλης, Γιουματζίδης Βασίλης, Παπαηλιού Άσπα, Νούσιος Βασίλης, Σενετάκη Ειρήνη, Κορακίδης Οδυσσέας κλπ, γραμματείς και μέλη Νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικά και κοινωνικά στελέχη.

Πηγή : newspost.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου