Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Οι Κρητικοί που Έχουν Αποτρέψει Πάνω από 500 Πλειστηριασμούς Μέσα σε 3 Χρόνια



«Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες», δήλωσε στο δικαστήριο ο Ρομπέρτο Ρίβας, ο Ισπανός πυροσβέστης από τη Λα Κορούνια που αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, η οποία δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Ο Ρίβας, που τελικά τιμωρήθηκε από την πολιτεία με πρόστιμο 600 ευρώ για την άρνησή του να υπακούσει στις διαταγές να σπάσει το λουκέτο της εισόδου, έχει γίνει

πλέον το σύμβολο στον αγώνα κατά των εξώσεων και των πλειστηριασμών παγκοσμίως. Το ίδιο και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο και στα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, το οποίο έχει καταφέρει να αποτρέψει πάνω από 500 πλειστηριασμούς τα τελευταία 3 χρόνια, όπως μας λέει ο γραμματέας του, Σήφης Σουχλάκης.

VICE: Έχετε ακούσει την περίπτωση του Ισπανού πυροσβέστη που είπε ότι "εκείνος δεν σώζει τράπεζες, αλλά ανθρώπους;" Ταυτίζεστε μαζί του;

Σήφης Σουχλάκης: Γνωρίζουμε το περιστατικό του Ισπανού πυροσβέστη και τον χαρακτηρίζουμε ήρωα σ’ έναν πόλεμο που δεν γίνεται με σφαίρες, αλλά με την ανεξέλεκτη δύναμη του χρήματος. Αυτό που λέμε είναι ότι απαιτούμε όταν έρθει κάποιος σε αντίστοιχο δίλημμα, να διαλέξει την ιδιότητα του ήρωα κι όχι του προσκυνημένου.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς;

Η πρωτοβουλία για τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε με την ανάγκη να δώσεις λίγη συμπαράσταση στο γείτονα, το φίλο, στον συγγενή και τον συνάνθρωπό σου που του έπερναν την περιουσία του. Όμως με τους συνεχείς πλειστηριασμούς μεγάλωνε και η συμμετοχή του κόσμου, με αποτέλεσμα η αντίστασή μας σε όλο αυτό να πάρει πιο επίσημη και οργανωμένη μορφή. Αυτός που τη μία Τετάρτη έκανε συμπαράσταση στα δικαστήρια, την άλλη Τετάρτη ήταν αυτός που έχανε την περιουσία του.

Πότε και πώς συστάθηκε το σωματείο;

Το σωματείο μας συστάθηκε στις 25/11/13 μετά από συνελεύσεις με τα μέλη μας για την ανάγκη να έχουμε νομική μορφή για την καλύτερη διεξαγωγή του αγώνα μας.

Ανήκετε σε κάποιο κομματικό φορέα;

Όχι δεν ανήκουμε σε κανέναν πολιτικό φορέα, επειδή είναι αυτονόητο ότι ο αποκλειστικός στόχος μας αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών μας και κάθε Ρεθυμνιώτη που δέχεται αυτή την άδικη και βάρβαρη μνημονιακή επίθεση των τελευταίων ετών. Με την πολιτική μας ανεξαρτησία συσπειρώνουμε μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και έτσι είμαστε αποτελεσματικοί.


H φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου

Πόσα άτομα συμμετέχουν στις δράσεις σας; Είναι όλοι οφειλέτες; Σας προσεγγίζουν ή τους προσεγγίζετε;

Τα μέλη μας ξεπερνούν τα 450 και δεν είναι όλοι οφειλέτες. Ανάλογα με την μορφή κάθε κινητοποίησης είναι ανάλογος και ο αριθμός των μελών που συμμετέχουν. Υπήρξαν περιπτώσεις που ο αριθμός συμμετεχόντων ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των μελών μας. Ύστερα από τις πρώτες κινητοποιήσεις στα δικαστήρια και το κάλεσμά μας μέσω των Μ.Μ.Ε. του Ρεθύμνου, ο κόσμος άρχισε να έρχεται μόνος του προς τα εμάς.

Πόσους πλειστηριασμούς έχετε αποτρέψει όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουμε αποτρέψει πάνω από 500 πλειστηριασμούς τα τελευταία 3 χρόνια.

Με ποιον τρόπο τους αποτρέπετε;

Με τη δυναμική που έχει αναπτύξει το σωματείο μας έχει καταφέρει χωρίς βίαιους τρόπους, αλλά με τη νομική μας υπηρεσία και την φυσική μας παρουσία στο χώρο να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς. Η κινητοποίηση γίνεται κάθε Τετάρτη στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, την ώρα που είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς. Εμείς με τη φυσική μας παρουσία, με το να φωνάζουμε και να οχλαγωγούμε, πιέζοντας ψυχολογικά αυτούς που θέλουν να κάνουν τον πλειστηριασμό και προκαλώντας τους να φερθούν με επιείκεια και  με το θόρυβο που δημιουργούμε δεν μπορεί να γίνει η διαδικασία σωστά όπως πρέπει. Δεν αφήνουμε δηλαδή την διαδικασία να κινηθεί σωστά νομικά. Αυτό γίνεται τα τελευταία 5-10 λεπτά, την ώρα που ανοίγει η προσφορά σε περιπτώσεις που η τράπεζα έχει δώσει προσφορά στο συμβολαιογράφο από την προηγούμενη ημέρα. Ιδιώτες δεν έρχονται πάντως. Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο 2-3 περιπτώσεις δεν έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε όταν ήμασταν στην αρχή των δράσεών μας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιανού είναι το σπίτι, το κάνουμε για όλους, Έλληνες, ξένους, είτε είναι μέλη μας είτε όχι. Δεν μας ενδιαφέρει γιατί έφτασε στο σημείο να χρωστάει και να του παίρνουν το σπίτι, εμείς αντιστεκόμαστε στον τρόπο με τον οποίο μας παίρνουν τα σπίτια. Δεν έχουμε σκοπό να μην πληρώσουμε. Εμείς λέμε να πληρώσουμε, αλλά να παγώσουν τα χρέη μας μέχρι να έρθει η ανάπτυξη που μας υπόσχονται και να καταφέρουμε τότε να πληρώσουμε τα χρέη μας.



Τι ισχύει με το νομικό πλαίσιο; Είναι παράνομες αυτές οι "τακτικές";

Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να χαρακτηρίζει παράνομη την δραστηριότητά μας.

Πόσες περιπτώσεις πλειστηριασμών υπάρχουν στο Ρέθυμνο αυτή τη στιγμή;

Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, όμως από την εμπειρία μας υπολογίζουμε ότι έχουμε 4-5 πλειστηριασμούς την εβδομάδα μέσο όρο.

Έχετε δίκτυο σε όλη την Ελλάδα; Υπάρχουν ανάλογες δράσεις κι αλλού;

Δεν έχουμε δίκτυο στην υπόλοιπη Ελλάδα και δεν συμμετέχουμε σε κάποιο άλλο δίκτυο. Απλά συνεργαζόμαστε με άλλες ομάδες ανά την Ελλάδα με τον ίδιο ή παρόμοιο σκοπό.

Τι συνέβη σε πρόσφατο περιστατικό που κάποια μέλη σας οδηγήθηκαν στην Αστυνομία;

Την συγκεκριμένη Τετάρτη, μία τράπεζα έστειλε εκπροσώπους με τη συνοδεία ιδιωτικού αστυνομικού να δώσει προσφορά για το ακίνητο που έβγαζε σε πλειστηριασμό. Η παρουσία του ιδιωτικού αστυνομικού εξήγειρε τα συναισθήματα των Κρητικών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα. Στην προσπάθεια της η Αστυνομία να επιβάλει την τάξη ώστε να συνεχιστεί ο πλειστηριασμός έκανε δύο συλλήψεις μελών του σωματείου μας, ο ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών. Με την παρουσία του εισαγγελέα ο πλειστηριασμός βγήκε άκυρος. Τα μέλη μας έκατσαν 2 μέρες αυτόφωρο κι επειδή δεν υπήρχαν οι βασικοί μάρτυρες που αντιπροσώπευαν την τράπεζα αφέθηκαν ελεύθεροι και ορίστηκε δικάσιμος στις 01/04/2015.



Μελπομένη Μαραγκίδου

Πηγή : VICE, bloko


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου